Kosovo preko sporta u UN

0

Prvi ćuti, drugi se hvali: Sadašnji i bivši čelnik OKS Vlade Divac i Ivan Đurković
 

Uz jedno protestno saopštenje Olimpijskog komiteta Srbije, upadljivo ćutanje njenog čelnog čoveka Vlade Divca i neprijatno iznenađenog ministra sporta Vanje Udovičića, vest je prošla bez žustrih i bučnih zgražavanja državnog vrha, uz utisak prosečnog posmatrača da je došla nekako iznenada i bez najave.

 

DSS Šta je uradio OKS?

Demokratska stranka Srbije jedna je od retkih koja je direktno prozvala Olimpijski komitet Srbije pitajući ga šta je uradio da spreči ovaj skandal. U ovoj stranci pitaju zbog čega Olimpijski komitet nije ranije obavestio javnost o mogućnosti prijema Kosova u MOK, kao i kakve će pravne korake preduzeti i šta će uraditi ukoliko se prijem u decembru obistini.
"Nečinjenje u ovom, kao i svakom drugom slučaju prihvatanja albanske državnosti na teritoriji Srbije je saučesništvo i toga moraju da budu svesni i Olimpijski komitet Srbije i Vlada Srbije", ističe se u saopštenju DSS.

Taj utisak je, smatra urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović, samo posledica neznanja u kojoj vlast i njoj podređeni mediji drže srpsku javnost.

– Vest je iznenađujuća za domaću javnost koja se drži u neznanju po svim pitanjima, a pogotovu u vezi s politikom koju režim vodi prema Kosovu i Metohiji. Odluka MOK je direktna posledica Briselskog sporazuma kojim se Srbija obavezala da se neće protiviti članstvu Kosova u raznim međunarodnim organizacijama, od regionalnih, kulturnih, ekonomskih, sportskih… Praktično za sve osim za članstvo u UN, koje smo prebacili na SB i prolongirali, dok Kosovo "skuplja" članstvo u raznim međunarodnim organizacijama da bi na kraju po modelu dve Nemačke bilo primljeno i u UN – pesimista je Vukadinović.

Nema spora da je odluka o provizornom članstvu Kosova doneta u saglasju s politikom država iz kojih dolaze članovi Izvršnog odbora MOK. Već duže vreme tas preteže na stranu zemalja koje su priznale samoproglašenu državu Kosovo, pa se u obrazloženju odluke MOK kao jedan od argumenata navodi i to da je reč o nezavisnoj zemlji koju su priznale 108 od 193 zemlje članice UN.

 

Kriva vlada u Beogradu

Đorđe Vukadinović kaže da ovog puta bes i kritiku domaće javnost ne treba da usmerava na MOK, iako je se o ovoj organizaciji može govoriti kritički iz različitih uglova.
– Ovoga puta MOK je pogrešna adresa za ljutnju i grdnju. Vlada u Beogradu je ta adresa jer ona nema ni kapaciteta ni hrabrosti da se ovom procesu usprotivi. Naprotiv, članstvo je direktna posledica izdajničke i kukavičke odluke srpskih vlasti da pristane na Briselski sporazum, a od sopstvene javnosti prikriva šta zapravo taj sporazum sve podrazumeva, pa se i sada, kao i svaki put, "iznenađuje" kada samoproglašeno Kosovo postane član neke nove međunarodne organizacije.

Čak je i predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani slavodobitno izjavio da su zahtev za članstvo podneli pošto su prethodno "dobili garancije od uticajnih ličnosti Komiteta da će im on biti sigurno prihvaćen".

Odluka Izvršnog komiteta MOK je samo još jedna potvrda, nažalost i ovog puta na štetu Srbije, da je politika ne samo sastavni već i najuticajniji deo međunarodnog sporta.

– Kada se ne poštuju obrasci koji su ranije bili uređeni, a to je da jedino suverena država može da postane članica MOK, onda vas ništa više ne iznenađuje. Potpuno je jasno da danas sve ima političku pozadinu, pa je i sport postao zaražen od upliva politike i političkih interesa moćnih – smatra sociolog sporta Dragan Koković.

I dok su analitičari saglasni da je odluka MOK i posledica uspešnog lobiranja Albanaca, u čemu su oni oduvek bili bolji od Srba, bivši predsednik OKS Ivan Ćurković se hvali da dok je on bio na čelu srpskih olimpijaca uspešno su uspevali da odole svim nasrtajima Prištine da budu primljeni u MOK.

Biće da je to ipak posledice preuranjenog tajminga, a ne agilnosti naših predstavnika u MOK koji su samo dovedeni pred svršen čin. U Ćurkovićevo vreme više je zemalja bilo protiv nego za nezavisno Kosovo, a i tadašnja vlast u Beogradu malo je čvršće držala dizgine u odbrani celovitosti državne teritorije.

 

Zato najmanje što treba da iznenadi jeste priznanje potpredsednika OKS Žarka Paspalja koji konstatuje da je ovo "stara tema, dosta komplikovana i više politička nego sportska".

– Sedam godina smo uspevali da sprečimo prijem Kosova. Više od mesec dana se intenzivno bavimo ovim pitanjem. Sve je rađeno u koordinaciji s državnim vrhom. Postupali smo samo u skladu s preporukama države – otkriva Paspalj.
Drugim rečima, samo je bilo pitanje vremena.

 

Već u šest međunarodnih federacija

Sportski kosovski savezi su već u šest međunarodnih federacija punopravni članovi, a u sedam privremeni. FIFA je prošle godine donela odluku da Kosovo može da igra prijateljske utakmice bez nacionalnih obeležja, odnosno bez grba na dresu i izvođenja himne pre utakmice. Nedavno su primljeni u Evropsku rukometnu federaciju (EHF), a kako ironično primećuje predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović, takva odluka sigurno nije doneta zato što je na Kosovu rukomet mnogo razvijen, već zato što su članovi u EHF preneli stav svojih država.

 

Ne zanima ga reakcija Beograda: Tomas Bah

ZAŠTO TOMAS BAH NE BRINE ZA REAKCIJE U SRBIJI

Stolica u Njujorku nije uslov

Zanimljivo je da su beogradski mediji listom, s izuzetkom "Politike", odluke MOK o prijemu Kosovskog olimpijskog saveza ocenili kao presedan jer krši sopstveno pravilo da samo članice UN mogu biti i članice olimpijskog pokreta.

To, međutim, nije tačno. UN imaju 193 države članice, dok je MOK brojnija organizacija za 11 članica. Na primer, Palestina, Portoriko i Tajvan su deo međunarodnog olimpijskog pokreta, ali nemaju svoju stolicu na Ist riveru.
MOK ima uvijeniju varijantu kada se radi o samostalnosti zemlje koja može da pledira da bude i deo njihove organizacije. Oni gledaju da je ta zemlja priznata od međunarodne zajednice i da nacionalni olimpijski komitet organizuje i kontroliše takmičenja na svojoj teritoriji.

Formalni uslov za prijem u MOK jeste i taj da potencijalni kandidat bude punopravna članica u najmanje pet međunarodnih sportskih federacija.
S obzirom da su kosovske sportske asocijacije već članice u šest međunarodnih federacija, i ovaj tehnički uslov je ispunjen, pa otud predsednik Izvršnog komiteta MOK Nemac Tomas Bah može da poruči kako ne brine za reakcije u Srbiji i u nekim delovima sveta jer su "postupali u skladu sa Olimpijskom poveljom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here