O. Đ.
PROMOCIJA DELA O JUŽNOJ POKRAJINI: Skup u Parizu

Strip “Dobrodošli na Kosovo” autora Nikole Mirkovića promovisan je na konferenciji Za Kosovo i Metohiju – lobiranje kroz kulturu u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Skup je organizovao Savez Srba Francuske, čiji je potpredsednim Romeo Milošević otvorio konferenciju podsećanjem da je autor stripa Nikola Mirković zajedno sa francuskim humanitarcem Arno Gujonom osnovao udruženje Solidarnost za Kosovo.

– Ovaj put promovišemo strip “Bienvenue au Kosovo” (“Dobrodošli na Kosovo”). Posle naših dosadašnjih raznih manifestacija i projekcija filmova u poznatom pariskom bioskopu Reks odlučili smo da i na ovakav način zainteresujemo francusku javnost za stanje na Kosovu s ciljem da im još jednom ukažemo da je na tom prostoru hrišćanstvo u opasnosti i nestajanju – rekao je Milošević, koji je objasnio da je strip kao forma u kojoj je slika dominantnija do reči dobar način da se predstavi istina o Kosovu.

Autor stripa Nikola Mirković sažeto je opisao radnju, u čijem je centru mladi Dimitrije, koji se 2004. vraća na rodno Kosovo neposredno posle pogroma Srba iz “viševekovne kolevke”.

– Ova romansirana drama zasniva se na realnim događajima, a naša namera je da Francuzima iz sasvim drukčijeg ugla pokaže ne tako davna, ali i aktuelna dešavanja ne samo na Kosmetu nego i na Balkanu – objasnio je Mirković.

O stripu za koji je rečeno da je u knjižarama trenutno među najprodavanijima, s istorijske tačke gledišta, odnosno seciranjem zbivanja koja su dovela do akcije NATO i propratnih događaja, govorio je i jedan od najpoznatijih poznavalaca politike na Balkanu Aleksi Trud, profesor istorije i geopolitike na Univerzitetu Versaj i predsednik Odbora SSF za zaštitu nacionalnih interesa i u Francuskoj.

Debata o Kosovu koja je usledila, koja bi mogla da se nazove i tugovankom zbog stanja na Kosmetu, bila je veoma živa, pa se kroz razna mišljenja došlo do zaključka koji je izneo voditelj konferencije Romeo Milošević:

– I na primeru ovog stripa došli smo do stava da se kulturom može i mora lobirati i na taj način unapređivati srpske nacionalne interese. Takav zadatak je pred svima nama – poručio je Milošević.