Vlast u Prištini pisala je Unesku da se četiri spomenika koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije “u opasnosti”, da se promeni zemlja porekla gde su spomenici zavedeni, kao i spremnost da Kosovo pristupi organizaciji.

U pismu, koje prenosi Ekonomija onlajn, na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih kosovskih institucija po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosovu.

“U ime institucija Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na UNESCO-ovoj listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije ‘u riziku’.  Bezbednosne okolnosti na Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi. Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izvještajima i dokumentima UNESCO-a i dalje spominju ‘Autonomna pokrajina Kosovo’ (sada Republika Kosovo) i ‘Privremene institucije samouprave u Prištini’ (već državne institucije Republike Kosovo). Treće, tražili smo početak procesa za promenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema UNESCO-u”, kaže se između ostalog u pismu upućenom UNESCO-u od strane Kurtija, Osmani i Konjufce.

Oni uveravaju zvaničnike UNESCO-a da će se “kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu”.

1 COMMENT

  1. Rusitelji i mrzitelji da stite srbske svetinje??? Oni sto i srbska groblja unistavaju??? Te divlje horde da udju u Unesko??? Skandalozno!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here