Tanjug
Jezero Gazivode

Kosovske vlasti i ministarstvo energetike SAD počele su izradu studije izvodljivosti o podeli jezera Gazivode između Srbije i Kosova, piše Koha.

Radna grupa Ministarstva ekonomije i zaštite okoline Kosova, koju je osnovao aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, prikupila je veliku količinu podataka i stupila u komunikaciju sa Ministarstvom energetike SAD radi izrade studije izvodljivosti, procesa koji ima za cilj podelu jezera Gazivode.

“Radna grupa je prikupila podatke od nadležnih institucija i uputila zahtev američkom Ministarstvu energetike o izradi tehničke studije izvodljivosti podele jezera Gazivode”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

U septembru prošle godine, premijer Hoti potpisao je listu obaveza u Beloj kući, uključujući i obavezu izrade studije izvodljivosti koja se odnosi na pitanje zajedničkog korišćenja jezera Gazivode između Kosova i Srbije.

Činjenica da preuzimanjem ove obaveze srpska država postaje deoničar jezera Gazivode bila je meta oštrih kritika u Prištini.

Gazivode je veštačko jezero koje je od presudne važnosti za kosovsku ekonomiju, navodi Koha.

Izgradnja projekta izvedena je isključivo za potrebe Kosova, tvrdi Avdi Đonbaljaj, stručnjak za vode uključen u projekat izgradnje i tehničkog prihvata vode jezera smeštenog na severu Kosova.

Jezero Gazivode, zapravo sistem Ibar, izgrađeno je sa ciljem da zadovolji potrebe za vodom Kosova, za industriju, stanovništvo i navodnjavanje – rekao je Đonbaljaj i izrazio strahovanje da bi izrada studije izvodljivosti mogla prethoditi procesu podele Kosova.

– Ovaj proces ima smisla samo kao upozorenje na podelu severnog dela Kosova. Srbija od Gazivoda do Kraljeva nema potrošača koji ne mogu da zadovolje svoje potrebe za vodom. Srbija može da ostvari ekonomsku korist, da prodaje vodu na Kosovu i deli energiju – kaže Đonbaljaj.

Brana jezera izgrađena je između 1970. i 1984. godine. Ima hidroelektranu koja proizvodi 35 megavata na sat električne energije, kao i kanal Ibar-Lepenica. Projekat je izgrađen od sredstava iz zajma Svetske banke, za koji je garantovala država bivša Jugoslavija, dok je obavezu plaćanja preuzelo Kosovo, koje je takođe izvršilo eksproprijaciju imovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here