Kosovo ulazi u Savet Evrope

0
Uskoro bez zvezdice: Hašim Tači
 

Zvanično, sastanak će biti posvećen saradnji Kosova i Saveta Evrope koji i dalje uz reč Kosovo stavlja zvezdicu koja označava da je "svako pominjanje Kosova u saglasnosti sa rezolucijom 1244 UN bez prejudiciranja statusa Kosova".

Kako stvari stoje, zvezdica će uskoro biti ukinuta jer su u toku završne pripreme za prijem Kosova u Savet Evrope što, prema izvorima "Vesti", naročito podstiče Velika Britanija.

Pasivni posmatrač

Za sada od Srbije niko ne traži da prizna nezavisnost Kosova već "samo" da ne ometa funkcionisanje Kosova kao nezavisne države.

Pasivno Srbijino neodobravanje prijema Kosova u Olimpijski komitet i pripreme za ulazak u SE pokazuje da je Beograd prihvatio ovaj diplomatski model ponašanja.

Kosovo su kao nezavisnu državu do sada priznale 34 od 47 država članica Saveta Evrope, što znači da Priština teoretski ima dvotrećinsku većinu potrebnu za prijem. Prema pravilima Saveta Evrope o prijemu odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomatija 47 država članica. Odluku donosi na predlog Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja plenarno zaseda svaka tri meseca u Strazburu.

Kako su "Vesti" pisale, Kosovo je krajem 2012. otvorilo Konzulat u Strazburu čija je zvanična funkcija konzularni poslovi u Francuskoj, a nezvanična misija za pripremu prijema Kosova u Savet Evrope. Početkom godine Kosovo je otvorilo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u isto vreme kada je Srbija otvorila pregovore o prijemu. Uz dominantni uticaj Nemačke EU je uspostavila diplomatski model "spojenih sudova" za Prištinu i Beograd kako bi ih podstakla da međusobno sarađuju umesto da se blokiraju.

To znači da Srbija ne može da napreduje u pregovorima o prijemu sa EU ukoliko i Priština istovremeno ne napreduje u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju i – obrnuto. Srbija i Kosovo biće integrisani u EU u odvojenim procesima i kao odvojene države.

Čekaonica za ulazak u EU

Skori prijem Kosova u Savet Evrope sledi kao logični nastavak već otpočetog procesa evropske integracije Kosova u EU i otvaranjem pregovora o stabilizaciji i pridruživanju početkom ove godine. Sve zemlje koje su otpočinjale proces evropske integracije postajale su prvo članice Saveta Evrope koji se nezvanično smatra čekaonicom za ulazak u EU.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here