EPA/Kusthrim Ternava

Vlada Kosova odlučila je danas da uspostaviti reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja izjavio je da je doneta odluka o obaveznoj upotrebi privremenih registarskih tablica za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama za ulazak na teritoriju Kosova, na svim prelazima.

On je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom “RKS” koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naveo je da MUP, zajedno sa Kosovskom policijom, u okviru redovnih aktivnosti, kao i u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka, obavlja akcije na svim prelazima koje imaju za cilj realizaciju sporazuma o slobodnom kretanju, konkretno o registarskim tablicama vozila.

Svečlja kaže da su pritom preduzete sve potrebne mere kako bi se maksimalno smanjilo čekanje na prelazima.

– Situacija se smirila. Kosovska policija preduzela je sve potrebne operativne i logističke mere kako se ne bi ometalo i otežalo kretanje ljudi i roba – napisao je Svečlja koji je uz objavu postavio i odluku o upotrebi regsitracionih oznaka.

Gazeta ekspres prenosi da su Specijalne jedinice poslate na Jarinje da postave “probne tablice” na automobile iz Srbije.

Postavljene su desetine oklopnih vozila kosovske policije.

Ove godine je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova najavilo da će sve tablice KS biti uklonjene iz prometa, a vozila Republike Kosovo će nositi samo oznake RKS.

Tokom vikenda postavljeni su kontejneri u kojima će se, prema podacima kosovske policije, raditi na poboljšanju uslova rada, a prelaz će policija bolje nadzirati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here