Kosovske snage razljutile Kfor

0

Parada raspuštenog Kosovskog zaštitnog korpusa

 

NATO, koji se obavezao da obezbedi obuku i snabdevanje oružjem KSB-a, ističe da će obustava ovih aktivnosti trajati sve dok Alijansa ne dobije objašnjenje o incidentu na proslavi i garancije da se takva situacija više neće ponoviti, prenosi AP.

NATO je, takođe, protestovao zbog isticanja zastave Alijanse na paradi, naglasivši da je njen stav po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije neutralan.

Ranija u nedelju, Alijansa je saopštila da je prekinula podršku KBS, čiji su pripadnici na manifestaciji "Epopeja Oslobodilačke Vojske Kosova"’ održanoj u petak u Prištini, nosili pištolje, što je u suprotnosti sa prethodnim dogovorom.

KBS je u planovima NATO-a predviđena kao jedinica za reagovanje u vanrednim sitiuacijama, poput elementarnih nepogoda, a počela je da se formira posle gašenja Kosovskog zaštitnog korpusa, a kosovski lideri su je označili kao temelj buduće vojske Kosova, podseća AP.

Portparol Kfora Hans Peter Buh je ranije u nedelju rekao da se "institucije Kosova nisu pridržavale sporazuma da tokom manifestacije pripadnici počasne garde ne nose oružje".

"Imali smo sporazum sa institucijama Kosova da tokom jučerašnje manifestacije ne bude oružja. Kad smo pogledali televiziju tokom podneva, videli smo da oni nose oružje. Kfor je odlučio da do daljnjeg ne nastavi podršku i obuku BSK", rekao je Buh za Televiziju Kosova.

 

Buh je rekao da "trenutno sa BSK nema saradnje i da će se u budućnosti videti kako će ići stvari" i dodao da "od razgovora zavisi koliko će se ublažiti ova situacija jer smo izgubili poverenje".

 

Manifestacija "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" održava se pod patronatom premijera Kosova Hašima Tačija.


Kforovci veoma ljuti

 

Zbog nepoštovanja odluke Kfora glavnokomandujući međunarodnih vojnih snaga na Kosovu Markus Bentler održao je iza zatvorenih vrata sastanak sa vrhom kosovske vlasti. Prištinski list "Koha Ditore“ piše da je najveći deo susreta protekao u "neprijateljskoj atmosferi".

"Susret je bio pod pritiskom, najveći deo sastanka je protekao u govoru komandanta Kfora, dok su se naši lideri pravdali time koliku važnost ima ta manifestacija za narod Kosova i za samo Kosovo", naveo je izvor lista.  

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da "nastala situacija treba da se razjasni", ali je dodao da „niko ne može da traži od Kosova da se ne ponaša kao suverena država".

"Kosovo je suverena i nezavisna država i kao takva ima i svoje institucije, uključujući i BSK", rekao je Kuči i dodao da „institucije Kosova odlično sarađuju s Kforom i da su zahvalne doprinosu Kfora bezbednosti Kosova".

Bezbednosne snage Kosova su formirane prošle godine, kao treća faza demilitarizacije OVK. Albanski gerilci su, sporazumom sa Kforom, simbolično predali deo naoružanja i formirali Kosovski zaštitni korpus, kojim su komandovali bivši šefovi OVK, uključujući Agima Čekua, Ramuša Haradinaja i Sulejmana Selimija, poznatog i pod ratnim nadimkom "Sultan".

Prošle godine KZK je raspušten, a izvestan broj pripadnika tih snaga prekomandovan je u novu formaciju BSK. Od početka procesa demilitarizacije OVK vode se ozbiljne rasprave ko uopšte kontroliše te jedinice i čemu one, u stvari, služe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here