Kosovske spomenike i dalje čuva KFOR

0

 

Bentler je naveo da je u perspektivi da taj posao, posle opsežnih priprema, preuzmu Kosovske policijske snage (KPS).

 

Spomenike neće čuvati KBS jer to nije njihova misija, rekao je on i objasnio da je reč o bezbednosnoj misiji lako naoružanoj i zaduženoj za deminiranje, gašenja požara, uklanjanje opasnih materijala, pretraga i spasavanje.

 

"Oni nisu tu da bilo šta čuvaju i štite i to svima mora biti jasno", rekao je Bentler koji je informacije o tome da će KBS čuvati spomenike nazvao spekulacijama.

 

Pripadnici KPS-a, koji budu određeni za čuvanje kulturno-istorijskih spomenika, biće iz različitih etničkih zajednica uključujući i Srbe, rekao je Bentler. On je kazao da KFOR ima "zdravu, zrelu i profesionalnu saradnju" sa Vojskom Srbije sa kojom ima redovne kontakte.

 

"Redovno se sastajemo povodom rešavanja pitanja uz administrativnu liniju, razgovaramo o tehničkim pitanjima i mogućnostima poboljšanja te saradnje", rekao je komandant Kfora.

 

On je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna i da je u poslednjih deset godina dosta toga urađeno, što je, smatra on, veliki uspeh za sve.

 

"Mislim da se možemo nadati boljitku u budućnosti, pratićemo situaciju, koncentrisaćemo se i na sever, a ono što ja mogu da kažem jeste da KFOR svoj posao shvata vrlo ozbiljno", poručio je Bentler. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here