commons.wikimedia/Krzysztof Dudzik

Makedonski mlinari su saopštili danas da već 25 dana ne mogu da realizuju izvoz jer im kosovske vlasti vraćaju kamione sa brašnom pod izgovorom da je nivo gvožđa i folne kiseline u njemu ispod propisanog nivoa, prenosi portal expres.mk.

– U poslednjih 25 dana, Kosovo* vraća naše kamione pod izgovorom da je nivo gvožđa i folne kiseline ispod propisanih standarda, iako je testiranjem brašna u našim akreditovanim laboratorijama i pre isporuke i nakon vraćanja utvrđeno da sadrži više od minimalne količine gvožđa i folne kiseline – izjavio je predsednik Grupacije mlinova i pekara u makedonskoj Privrednoj komori Goran Mališić za agenciju MIA.

On je optužio vlasti da se oglušuju o problem mlinara i da ne preduzimaju bilo kakve mere.

– Grupacija je odmah zvanično obavestila Agenciju za hranu i veterinarstvo i Ministarstvo ekonomije o ovoj veštačkoj blokadi, ali do danas niko zvanično nije odgovorio. Bar da su nas pozvali na sastanak. Zbog odsustva sluiha naših zvaničnika i pogrešne politike, postali smo proteklih godina najzavisnija zemlja od uvoza najosnovnijih poljoprivrednih kultura – rekao je Mališić.

Prema njegovim rečima, zbog “pogrešne politike” ni poljoprivrednici ni prerađivači ne pokazuju interes za povećanje proizvodnje do nivoa dovoljnog da se prehrani domaće stanovništvo, bez obzira na dodeljene subvencije.

– Iz istog razloga, zbog neodgovornosti za zaštitu domaće proizvodnje, dešava se sadašnje poskupljenje najosnovnijih proizvoda – rekao je Mališić.

Makedonska mlinska industrija je pozvala vladu, nadležna ministarstva i državne agencije da odmah reše problem izvoza, kao i nelojalni i nekontrolisani uvoz brašna iz okolnih zemalja potpisnica CEFTA-e sporazuma i susednih članica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here