Kosovski džihadisti nišanili NATO

0

Policija na Kosovu uhapsila trojicu džihadista (Foto: Arhiva)
 

Lisice na ruke su stavljene Iliru Beriši (25), Jetmiru Kučuku (22) i Sedatu Topojaniju (30). Oni su bili povezani s radikalnim grupama u Makedoniji i Albaniji, a najmanje tri puta su s Kosova odlazili na bojišta u Siriju.

Uhapšeni Beriša i Kučaku su iz Kačanika, a Topojani, učenik prištinske medrese Alaudin, iz General Jankovića. Sva trojica su članovi navodne nevladine organizacije Rinija islame – Kačanik (Islamska omladina – Kačanik). Ukoliko se utvrdi da su bili povezani sa terorističkim grupama, njima preti dvadesetogodišnja kazna zatvora.

 

Napadi i u Albaniji

Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih službi, albanski mediji upozoravaju da je više od deset Albanaca sa Kosova pri kraju sa šestomesečenom obukom za samoubilačke napade na Kosovu. A mogući su napadi i u Albaniji.

Navodna nevladina Rinija islame – Kačanik nema direktora ili predsednika već emira (termin koji se upotrebljava u islamskim zemljama i izjednačen je sa carom), a zamenik emira je bio uhapšeni Ilir Beriša. Emir ove organizacije je Lavderim Muhadžeri (25), lider albanskih vojnika u Siriji. On je prethodno radio za Kfor u kampu Bondstil i za NATO u Avganistanu. U Bondstilu je radio do 2010. godine, nakon čega je otišao u kamp NATO-a u Avganistanu gde je ostao dve godine, a potom odlazi u Siriju gde se bori u jedinici mudžahedina.

Cilj napada su institucije na Kosovu i policijske stanice, Euleks, kamp Bondstil i američke trupe u sastavu Kfora stacionirane u Uroševcu. U saopštenju, kosovska policija smiruje javnost tvrdeći da nema mesta zabrinutosti jer "nema informacija o direktnim pretnjama terorističkih napada na institucije, građane ili druge ciljeve".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here