EPA/Valdrin Xhemaj
Srpski policajac u Bujanovcu

Procene su da se samo u poslednjih pet godina na područje južne Srbije doselilo više od 11.000 Albanca sa Kosova i Metohije. Masovna kupovina srpskih kuća i zemljišta od Srba počela je još 2010. godine. Albanci najviše kupuju imovinu u srpskim selima koja se nalaze duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Opština Bujanovac tokom poslednjih meseci podseća na veliko gradilište. Zgrade niču kao pečurke, a u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, oko 700 evra po metru kvadratnom, a stanove kupuju isključivo – Albanci.

Da li je ovo pokušaj Albanaca da “tihom okupacijom” ponove “kosovski scenario”?

Doktorka Jelena Vukoičić za Sputnjik kaže da je masovnim doseljavanjem Albanaca na Kosovo i Metohiju i počela priprema terena za sve što nam se kasnije desilo.

– Oni su, praktično, u vrlo kratkom periodu u vreme SFRJ brojčano „osvojili“ KiM, a do tada – niti su bili većina, niti im je Kosovo pripadalo. Jasno je da Albanci imaju strategiju naseljavanja prostora koje smatraju svojim i tako afirmišu ideju o takozvanoj ’velikoj Albaniji‘, koja je im je dugoročan plan – objašnjava Vukoičić.

Ona upozorava da u ovom slučaju treba biti jako oprezan, naročito zato što Albanci u dijaspori imaju ogromne količine novca, a upravo taj novac velikim delom i završava realizaciju ideje o Albancima u jednoj državi.

– To je prljav novac, zarađen od trgovine drogom, i tim novcem su oni izlobirali, velikim delom, i priznanje nezavisnosti Kosova, ali i američku podršku. Oni tim novcem kupuju zemljište i nekretnine i na taj način istiskuju Srbe sa tih prostora, čime postaju brojčano jači. To je sada slučaj i sa jugom Srbije, što je samo jedan deo u njihovom projektu – kaže ona.

Procene su da se, samo u poslednjih pet godina, na područje Niša doselilo više od 11.000 Albanca sa Kosova i Metohije, a razlog zbog kog Srbi prodaju imovinu je besparica. Sa druge strane, cilj Albanaca je da se da brojčano prošire van administrativne linije Kosova. Masovna kupovina srpskih kuća i zemljišta od Srba počela je još 2010. godine.

Albanci najviše kupuju zemljište i kuće u srpskim selima koja se nalaze duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, dakle oblast oko Vranja, duž granice sa Bujanovcem, ali i Toplički okrug, Prokuplje, Kuršumlija, Blace… Za imanja u tim mestima Albanci daju nekoliko puta veću cenu od realne.

Međutim, trag o kupoprodaji imovine ne postoji, pa je zato teško ustanoviti koliko Albanaca zaista poseduje imovinu u ovom delu Srbije. Imovinu za njih kupuju Srbi sa Kosova, a u sudu se napravi ugovor po kom Albanac, navodno, upravo tu sumu pozajmljuje Srbinu, dok se kao garancija da će mu novac biti vraćen navodi upravo ta nekretnina.

Srbin “ne vrati pare na vreme” i na taj način Albanac postaje vlasnik stana, a da pri tom ne ostavi trag o kupoprodaji.

Drugi problem je i to što se Albanci sa Kosova i dalje smatraju građanima države Srbije, pa mogu slobodno da kupuju nekretnine po Srbiji, zaključuje Sputnjik.

17 COMMENTS

  1. pa tako je pocelo i sa Kosovom mnogi prodali svoju imovinu za debele pare i odselili se u Brograd ili u Grcku i onta ajde vi ostali i Brograd borite se dalje sa celim svetom da spasimo restnaseg natoda na Kosovu, i onda mi docu mnogi koje ja poznajem sto su to uradili kao veliki patrite srbije i Srpskog naroda.

  2. Niko ih ne zaustavlja u tome sto rade šiptari kada bi na jugu Srbije izgradili kasarne vojne svi bi oni nestali sa tih lokacija !
    Kada bi Rusima dali pola Kosmeta svi bi šiptari se iselili za albaniju !
    Da Srbija ima pravo rukovodstvo nebi se sve ovo dešavalo nas ministar odbrane Vulin nije vojsku osluzio, prsednica vlade nema pojma o svojoj profesiji kao da ne postoji !

    • Niko ih ne zaustavlja u tome što rade šiptari.A ko zaustavlja Srbe da tako besprizorno prodaju svoja imanja i kuće šiptarima,To je radjeno i na Kosovu,pa sad imamo to što imamo.Tome držva traba da stane na put i svakog Srbina koji to uradi da krivično goni za veleitdaju.Baš bi Rusi došli da se gombaju s šiptarima.Naša država je ta i to je njena dužnost da reaguje.Čak i ako neko izadje da protestuje protiv ove zabrane treba ga krivično goniti kao veleizdajnika.

  3. Meni nije jasno kako to u Srbiji moze a Švajcarskoj ne? Ti u Švajcarskoj mozeš da kupiš Zemlju samo kad imaš Švajcarsko Drzavljanstvo i ta Zemlja je uvek Švajcarska Zemlja a ne da bude nekva Nova Drzava samo što sad ima više od druge Nacije (i koja nemoze uopšte da Bude druga Nacija jer ti Švajcarac kad imaš njihov Pasoš!). A u ovome slućaju treba Drzava da reaguje i da kaze NE nema kupovine Cao treba da se oduzimaju polako Kuce i da se šalje natrag za Albalniju koja je bila isto Servia (znaći Srbija!) kojucemo isto kad tad da vratimo! Pozzz

  4. svakom srbinu koji dode sa takvim ili slicnim ugovorom treba da se sudi za izdaju,ugovore naravno niko ne sme da overava pa oni nek se dogovaraju kako hoce.

  5. za kupovinu zemlje ili kuce treba licna karta Srbije, stranci sa nevazecim dokumentima ne mogu kupiti nista. — gde je problem; ili neko svesno zaobilazi zakon za sitne pare il stiglo naredjenje odozgo.

  6. To je cista laz i znam vlasnike iz nekih agencija za nekretnine u Prokuplje i Nis tako da to je samo virus od opozicije….pozdrav

    • To je čista istina ! Sa jedne strane mi je srbin pričao koji je to uradio vise puta i sa tim parama kupio stan u Novom Sadu a sa druge strane mi Šiptar potvrdio za koga je to uradio !

    • Daj ne se*i, po tvojim reakcijama, izgleda da spadaš među te što se bave trgovinom nekretnina u tom delu Srbije.
      Za to se već odavno zna. Pa nije narod tele. Vide ljudi ko im dolazi u komšiluk i odakle je.
      Da tražimo od Vesti.online da provere u katastrima Kosovskih i južno Srpskih opština?
      Šta misliš da će otkriti?
      Što o tome ne pišu iako se decenijama ta priča provlači kroz narod? Nemoguće da ni jedan novinar nije čuo za to!?

  7. Шта ту има да се замери шиптарима?
    Срби своје сами продају. Шиптар купује и не отима. Значи: Срби са Косова су ПРОДАЛИ Косово а сад и срби у Србији. Кад нешто освоје демографски тај простор је логично и да присвоје.
    Срби то раде свесно. А оосле оптужују албанце и свет како им отимају оно за шта су они већ узели паре од тих истих. Једном речју: ШЉАМ.
    Жалосно је што.после други гину због српске похлепе и подмуклости.

    • Sve si rekao. Sami molimo Albance da im prodamo zemlju. Zasto ne bi kupilo. Posle kukamo, joj sta nam rade Albanci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here