Facebook

Kosovski bokseri su i danas vraćeni sa prelaza Merdare i njima nije dozvoljeno da nastave put prema Beogradu radi učešća na Svetskom prvenstvu, naveo je portparol Olimpijskog komiteta Kosova Kuštrim Krasnići na Fejsbuku.

“Bokserskoj reprezentaciji Kosova ni danas nije dozvoljen ulazak u Srbiju na Svetsko prvenstvo u boksu koje se održava u Beogradu”, napisao je Krasnići.

Svetsko prvenstvo u boksu počinje danas u Beogradu i trajaće do 6. novembra. Svetska bokserska asocijacija (AIBA) upozorila je da bokseri Kosova, koje je srpska policija zaustavila na graničnom prelazu, moraju da učestvuju na SP u Beogradu.

Prethodno je iz kosovske delegacije stigla vest da njihovi bokseri nisu mogli da uđu u Srbiju jer su nosili obeležja na sportskoj odeći.

“Oko 13 časova smo krenuli za Beograd. Srpska policija nas je zaustavila na granici u Končulju i nije nam dozvolila da odemo tamo, zbog kosovskih oznaka na trenerkama i majicama. U njima piše BFK, a nama su rekli da ih ostavimo na granici i možemo da nastavimo. Ali, kako smo se dogovorili sa AIBA da učestvujemo samo sa oznakama Kosova, to nismo prihvatili”, izjavio je Ljatif Demoli, generalni sekretar Bokserske federacije Kosova.

Kasnije se oglasio Olimpijski komitet Kosova i naveo da su njihovi bokseri ponovo pokušali u subotu uveče da pređu granični prelaz i to nakon što su “uklonili oznake Kosova sa svojih desova”, ali su ponovo zaustavljeni.

Nakon te vesti oglasila se Svetska bokserska asocijacija (AIBA) koja je upozorila na to da bi takmičari Kosova trebalo da učestvuju na šampionatu u Beogradu.

“Kosovska bokserska federacija je član AIBA od novembra 2014. godine i očekujemo da ona učestvuje na Svetskom bokserskom prvenstvu za muškarce. AIBA očekuje da će Kosovska bokserska federacija biti tretirana kao i sve druge delegacije koje su AIBA članovi”, napisali su iz AIBA.

“AIBA želi da svaki bokser bude dobrodošao, jer svet boksa nema granica. Verujemo da svi sportisti moraju da imaju fer šansu da se takmiče i demonstriraju najbolje kvalitete u ringu. Sport bi trebalo da ujedinjuje ljude i da bude oslobođen nacionalizma i politike”, jasno je upozorenje organizatorima u Srbiji.

Kosovo bi trebalo da ima sedam predstavnika u Beogradu, a za sada se od organizatora niko nije oglasio povodom ovog slučaja koji će morati brzo da bude rešen.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here