EPA/Petrit Prenaj

Politikolog Ramuš Tahiri rekao je za Kosovo Onlajn da je Kosovo postiglo određeni razvoj u proteklih 12 godina od kako je proglašena nezavisnost, da su usvojeni brojni zakoni i konvencije u skladu sa evropskim standardima, da je došlo do modernizacije Kosova i transformacije privrede, ali da još puno toga ima da se uradi.

– Ako pogledamo 12 godina unazad, ima napretka i na Kosovu i u drugim zemljama regiona. Međutim, Kosovo i dalje ima najveću stopu nezaposlenosti, ljudi odlaze a nema ni velikih kapitalnih investicija jer nije povezano sa stranim kapitalom. Kosovo nema ni viznu liberalizaciju što je veliki problem za mlade – napominje Tahiri.

On smatra da Kosovo treba da se ponosi slobodom govora i demokratskim izbornim procesima na kojima građani slobodno biraju svoje predstavnike.

Međutim, jedan od najvažnijih procesa koji se dogodio u proteklih 12 godina je dijalog sa Srbijom i težnja za članstvom u međunarodne organizacije, posebno u UN.

Tahiri ukazuje i da je na Kosovu stvoren mit o ratu, o suprotstavljanju Srbiji, što nije dobro.

– Kosovo treba da ima ljude koji imaju viziju, koji imaju evroatlansku viziju, pristupanje EU, NATO-u, saradnju sa SAD. Nova generacija koja se školovala napolju, u SAD, koja ima drugačije mišljenje i odnos prema ljudima, koji imaju novi način administracije odnosno vladanja, koja uvažava vrednosti a ne tzv. meritokratiju. Ja tako vidim i Aljbina Kurtija, kao nekog ko ima viziju za Kosovo, on je radikalan u svojim opcijama ali sarađuje i sve iznosi u javnost i ne koristi sredstva iz podzemlja, nego sprovodi zakone, bez obzira da li se sa njima slaže ili ne – kaže Tahiri.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here