Tanjug
Sve za ništa: Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Od Zajednice srpskih opština nema ništa dok je formiranje Vojske Kosova samo pitanje vremena! Ovako bi mogle da se sažmu poruke jučerašnjeg zajedničkog obraćanja srpskog predsednika Aleksandra Vučića i američkog izaslanika Vesa Mičela.

– Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze: pravosuđe, policiju, civilnu zaštitu, telekomunikacije… Albanci su imali samo jednu i to iz međunarodnog pravnog ugovora, a to je Zajednica srpskih opština (ZSO). I to nisu ispunili. Hvala Mičelu što je u Prištini rekao da to nije ispunjeno. Biću otvoren, mislim da od toga neće biti ništa, da su hteli uradili bi to u prethodnih pet godina. I u tome što nisu formirali ZSO imali su podršku dela međunarodne zajednice – izjavio je Vučić posle razgovora sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Vesom Mičelom.

Skinute rukavice

Na pitanje da li to znači da je Briselski sporazum mrtav, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da on “nikada nije ni zaživeo”.

– Vučić je zapravo američkom izaslaniku stavio na znanje da oni stoje iza neformiranja ZSO, da nisu odradili svoj deo obaveza. Nije pomenuo direktno SAD, ali svi znamo na koga se misli kada se kaže “deo međunarodne zajednice” – dodaje Anđelković.

Dačić briše potpis sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić još pre dvadesetak dana izjavio je da je spreman da povuče svoj potpis sa Briselskog sporazuma ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu.

– Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovoranje – rekao je tada Dačić.

Diplomatske rukavice skinuo je i mladi Ves Mičel. On je juče u Beogradu, stojeći kraj srpskog predsednika, negirao Vučićevu prethodno izrečenu tvrdnju da nijedan međunarodni akt ne predviđa formiranje vojske Kosova.

– Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe. Niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture – rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Mičel je dodao da SAD podržavaju to pravo Kosova, da to zahteva mnogo posla i da se “Amerika angažovala vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga”.

Čelični zagrljaj

Kako bi Beograd trebalo dalje da se postavi posle ovog hladnog tuša koji nagoveštava čelični zagrljaj SAD, a Srbiji ostavlja sve manje prostora za diplomatsko delovanje? Anđelković smatra da Srbija ne treba da žuri sa pregovorima, već da zauzme poziciju čekanja u novim geopolitičkim okolnostima.

– Oni će svakako pokušavati da nas uvuku u čelični zagraljaj, jer smo okruženi NATO zemljama. Srbija bi trebalo da odgovori da će nas tim zagrljajem samo gurnuti na drugu stranu. Treba da im stavimo do znanja da smo vojno neutralni i takav status želimo da zadržimo. A ukoliko budu probali da nam iznude ustupke kao što je formiranje vojske Kosova, treba im predočiti da ćemo zaključiti odbrambene sporazume sa Rusijom i da ćemo biti spremni da pošaljemo svoje snage na sever Kosova – predlaže Anđelković.

Ves Mičel sreo se i sa opozicijom

Predsednik Vučić izjavio je danas da je Srbija demokratska zemlja i da Ves Mičel ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom.

– Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku – rekao je Vučić.

– Rekao sam Mičelu da sam ih svaki put pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivaću dokle god budem hteo. Neće oni mene da pobede, nego ću sam da se sklonim kada budem shvatio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje i sposobnije. A to vreme nije daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari uradili – kazao je Vučić i istakao da ipak veruje da je Mičel samo došao da čuje sve.

Mičel je povodom susreta s opozicijom rekao da će da razgovara sa svima i da je imao produktivne razgovore i u Prištini i u Makedoniji.

Vulin našao zaveru

Javio se i ministar vojni Aleksandar Vulin, koji je zaključio da je sastanak američkog predsednika s opozicijom pritisak na Vučića.

– Jasno je da hoće slabog Vučića, ali to neće dočekati – rekao je Vulin. On je primetio da tokom boravka u Prištini i Skoplju Mičel nije imao “ni vremena, ni želje”, da razgovara s opozicijom.

Mali Rusi, veliki problem

Prethodnih dana iz Vašingtona nisu stizale optimistične vesti za Beograd. Dok domaći analitičari još mere da li iznenadna smena na čelu Stejt departmenta ide naruku kosovskim Albancima ili Srbima, oni koji zastupaju tezu da je stav Vašingtona o bezuslovnoj podršci nezavisnom Kosovu nepromenjiv, podsećaju i na prošlonedeljnu izjavu komandanta NATO-a za Evropu. Kao što smo pisali, general Kertis Skaparoti je tada pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao da su “Srbija i generalno srpska populacija na Balkanu” najveći problem kad je reč o jačanju ruskog uticaja u Evropi.

Drugim rečima, shvatanje da su “Srbi mali Rusi” i dalje dominira na Zapadu. I sve dok se na Moskvu gleda kao na protivnika, a ne na partnera, ni Srbija neće imati dobru prolaznost.
Na ruku ovakvih stereotipa ide i nedavno istraživanje “Politike” i “Faktora plus” koje je pokazalo da od stranih državnika predsednik Rusije Vladimir Putin uživa najveće poverenje građana Srbije, čak 58 srpskih ispitanika veruje aktuelnom šefu Kremlja.

Izvor:
J.Arsenović - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here