EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zemljotres koji je prethodnih dana pogodio Petrinju promenio je život i u četrdesetak kilometara udaljenom gradu na severu Republike Srpske, Kostajnici.

Tokom potresa u susednoj Hrvatskoj nastradali su brojni objekti i u ovoj opštini, mnoge porodice su ostale bez onoga što su godinama sticale, ali je sve to ostalo u senci svega što se dešavalo na Baniji. Štete je, osim u Kostajnici, bilo i na području Kozarske Dubice, Novog Grada i Prijedora, a prema prvim procenama u ovim mestima oštećeno je gotovo 1.400 objekata.

Nema crepa i cigle

U Kostajnici, koja je i najviše nastradala, još sabiraju uništeno i spasavaju ono što što se spasti može. Ukoliko se obistine nezvanične kalkulacije, šteta u ovom pograničnom mestu mogla bi iznositi i više od 20 miliona konvertibilnih maraka (10 miliona evra).

Na terenu su volonteri, pripadnici Civilne zaštite i Crvenog krsta, koji svakodnevno dostavljaju neophodne namirnice i higijenske potrepštine najugroženijima. Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, potvrdio je da je na području te lokalne zajednice oštećeno oko 600 objekata.

– Uglavnom su to stambeni objekti, ali je u pitanju i nekoliko zgrada institucija, odnosno zgrada opštine, Poreske uprave, srednje škole, radija… Još je rano govoriti o iznosu štete – naveo je Janjetović.

Zbog nemogućnosti sanacije za sada je, kako prenosi RTRS, 45 objekata predviđeno za rušenje. Nedostaju radna snaga, građevinski materijal i kontejneri za smeštaj ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, a koji trenutno borave kod rodbine ili u smeštaju koji im je obezbedila opština. Evidentan je i manjak radne snage, kao i građevinskog materijala.

– Apelujem na sve koji nam mogu pomoći u građevinskom materijalu da to učine. Potrebni su nam crep i cigla, kako bi sanirali krovove da bar ne prokišnjavaju – apeluje načelnik opštine.

Život u strahu

Ozbiljna oštećenja pretrpela je stambena zgrada u centru grada, sa 28 stanova. Stanovnici su već danima u strahu.

– Sada je mirno, ali je zgrada dosta oštećena. Oštećena je fasada, stanovi, popucalo je stubište… užasno je stanje u zgradi – kaže Dragana Maleš.

Njena sugrađanka Stana Lujić dodaje da je šteta velika, ali da je najvažnije da nije bilo žrtava.

Njihovu zgradu obišla je nadležna komisija i ocenila da je boravak u njoj za sada bezbedan. Međutim, to ne važi za većinu drugih objekata oštećenih u zemljotresu.

– Objekti svi koje smo obišli su u vrlo lošem stanju, većina ih je za rušenje. Sanacija je dosta skuplja nego da se taj objekat napravi iznova – rekao je Vasilj Stojanović, član Komisije.

Pripadnici Civilne zaštite iz svih krajeva Srpske, koji su ovde na terenu od prvog dana dali su ogroman doprinos u saniranju štete.

– Mi smo ovde da pomognemo narodu Kostajnice. Smatramo da je jako važno zajedništvo i solidarnost u Republici Srpskoj i da jedni drugima pomognemo kada se nađemo u nevolji. Mislim da je sanirano više od 270 dimnjaka koji su pretili da se uruše. Sanirani su mnogi krovovi, tako da je veliki posao urađen u kratkom vremenu – naveo je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinja.

Na račun za pomoć Kostajnici do sada je uplaćeno 306.000 KM, a prva uplata stigla je od Vlade Srpske 300.000 maraka. Kao pomoć iz Prijedora su stigli građevinski inženjeri za procenu uslovnosti objekata, dizalice sa korpama za rad na velikim visinama, ali i paketi sa prehrambenim proizvodima.

Obnova u Dubici

Sanacija objekata oštećenih u zemljotresu obavlja se i u Kozarskoj Dubici. Štetu na objektima prijavilo je 500 građana, a procenjena je na 600.000 KM. Neki od oštećenih objekata neuslovni su za stanovanje.

– Radi se o dva objekta koja su u potpunosti uništena i devastirana, i tu više nije moguć život. Dakle, tim ljudima je potrebno izgraditi novi dom – ističe Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice.

On je istakao da će interventna pomoć Vlade Srpske od 100.000 KM biti utrošena u kupovinu neophodnog građevinskog materijala, za sanaciju oštećenih objekata.

Na području Novog Grada prijavljene su štete na 240 objekata, od kojih četiri nisu sigurna za stanovanje pa su porodice iseljene u privremeni smeštaj.

Heroine iz Banjaluke

Među herojima koji su prvi priskočili u pomoć narodu Kostajnice našle su se i Aleksandra Malinović iz Bijeljine i Anastasja Ćorović iz Banjaluke. Njih dve od prvog dana, rame uz rame sa svojim kolegama specijalizovanih timova Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, pomažu Kostajničanima ugroženim zemljotresom.

Srušeni nadgrobni spomenici

U razornom zemljotresu koji je pogodio Baniju, pored stambenih objekata, stradali su i mnogi sakralni objekti i groblja. Iz Gline stižu fotografije koje je zabeležio Ljuban Krnjaić, a koji je zatekao šokantno stanje na pravoslavnom groblju.

– Išao sam da zapalim mojima sveću i ostao šokiran. Po mojoj proceni, mislim da je 50 odsto spomenika palo. Ima i polomljenih. Oni koji su blizu, padali su jedan na drugi – rekao je Krnjaić za Banija onlajn.

U jakom potresu, podsetimo, 29. decembra, veliki broj kuća na Baniji sravnjen je sa zemljom. U pomoć je pritekao i grad Beograd, koji je Petrinji i Glini donirao 30 stambenih kontejnera, proizvedenih u fabrici u Srebrenici. I predsednik SNV Milorad Pupovac dostavio je u utorak kontejnere porodicama Vranjanin, Popović i Krivokuća u selu Luščani. SNV je sa SPC sveukupno naručilo 72 kontejnera – jedan deo je već isporučen, a do kraja ove sedmice se očekuje isporuka i ostalih.