Kostić: Vučić je naslednik Tita

0

Reči hvale za premijera Aleksandra Vučića: Miodrag Kostić
 

Kostić je u intervjuu za novi broj NIN-a kazao da stoji premijeru na raspolaganju, ali ne kao direktor bilo kog javnog preduzeća već kao član njihovog upravnog ili nadzornog odbora.

 

"Ja lično ne mogu da budem direktor javnog preduzeća. Čak se ni u MK grupi 20 godina ne bavim operativno biznisom, već gradim viziju kompanije. U tom smislu, spreman sam da pomognem u restrukturiranju nekog javnog preduzeća savetodavno. Mogu da pomognem u izradi strategije, izboru menadžmenta", rekao je Kostić.

 

Prvo borba protiv tajkuna, a sada…

Komentarišući promenu u nastupu premijera, koji je od kampanje protiv tajkuna došao do toga da od njih traži pomoć oko javnih preduzeća, Kostić je rekao da Vučić, kako preuzima sve više odgovornosti u vođenju zemlje, saznaje stvarne odnose i kapacitete. "Baviti se politikom ili voditi državu iz opozicije je jedno, a kad
dođete na vlast, to je sasvim druga stvar. Nije prvi put da čovek promeni mišljenje. Samo se kamenje ne menja. Zašto mu ne bismo dozvolili da promeni svoje mišljenje?", upitao je Kostić.

On je dodao da sa Vučićem još nije razgovarao o konkretnom angažmanu i da, iako nije želeo da precizira u kom preduzeću bi se angažovao, očekuje da to bude jedno od preduzeća sa više od 5.000 zaposlenih i prihodom od više stotina miliona evra.

 

"Ako već vodim kompaniju sa 700 miliona evra godišnjeg prihoda i 5.000 zaposlenih, bilo bi neadekvatno poveriti mi gubitaša sa 200 radnika", rekao je Kostić.

 

Komentarišući spremnost Milana Beka da operativno preuzme vođenje Železnica Srbije, Kostić je kazao da veruje da je Beko odličan izbor i da će brzo imati rezultate.

 

Na primedbu da Beko duguje državi šest miliona evra na ime neplaćenog poreza, da je u sporu sa Beogradom oko Luke, a i da zakon predviđa konkurs za izbor direktora, Kostić je ocenio da svi treba da plate porez i da je to posebna tema, ali da su Bekove menadžerske sposobnosti nesporne.

 

"Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da biramo između 10 ljudi Bekovih kapaciteta. Međutim, nema ih", tvrdi Kostić.

 

Odgovarajući na pitanje koji će biti kriterijumi odgovornosti za biznismene koji preuzmu javna preduzeća, a rezultati izostanu i hoće li svojom imovinom odgovarati za eventualne gubitke, Kostić je rekao da svojom imovinom nisu odgovarali svi oni koji su ta preduzeća doveli do prosjačkog štapa, već su uvećali svoju privatnu imovinu na štetu države i radnika i najčešće upropastili te firme.

 

Pročitajte još:

* Beko prihvatio Železnice, hoće li sada platiti poreze?

* Vučić spasava Srbiju, hajde da mi spasimo kosmos

* Ko nam je ubio Robina Huda

* Nisam Vučićev prijatelj!

"Mi nećemo kupiti ta preduzeća, od kojih mnoga nemaju više ni kapitala. Nema tu šta da se izgubi, može samo da se dobije. Neka nam daju godinu dana da nešto uradimo, a ako ne bude rezultata, mogu lako da nas smene", istakao je Kostić.

 

Predsednik Kluba Privrednika negirao je spekulacije da bi motivi biznismena za preuzimanje gubitaša mogli biti eventualni ustupci države oko nekih drugih pitanja- neplaćenih poreza, sporova sa državom, poput onog koji ima Beko oko Luke.

 

Komentarišući utisak javnosti da se vrlo približio SNS-u, Kostić je objasnio da kao vlasnik najveće kompanije u Srbiji treba da ima dobre odnose i sa premijerom i sa predsednikom zemlje.

 

"A pošto se privatno ne družim s Vučićem, o njemu sudim na osnovu njegovih izjava, ekspozea i dela koja slede. I to apsolutno podržavam", rekao je Kostić. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here