Kostreš: Uskoro o Statutu Vojvodine

0

Kostreš je ocenio da se konačno "priča oko Satuta i zakona o nadležnostima privodi kraju" i najavio da će se za dve ili tri nedelje znati kako će izgledati ta dokumenta.

Kostreš je za B92 rekao da je potvrđivanje Statuta Vojvodine i pratećeg zakona "samo jedna tačka na putu vraćanja vojvođanske autonomije", izrazivši bojazan da bi pravno-tehnička redakcija teksta Statuta mogla da uništi suštinu tog dokumenta i smanji nadležnosti Pokrajine.

On je procenio da bi do toga moglo doći ukoliko bi se iz Statuta "izbrisala" Vojvođanska akademija nauka i umetnosti ili definisanje Novog Sada kao administrativnog centra, a ne kao glavnog grada Vojvodine.

"Želimo da sačuvamo naše pravo na različitost i da imamo glavni grad", naglasio je zamenik predsednika LSV.

Prema njegovim rečima, Vojvodina "sada ne može da konzumira svoje nadležnosti, ni da kreira budžet, jer se ne zna da li ima zakonodavnu vlast i pravo na otvaranje svoje kancelarije u Briselu".

Kostreš je ukazao i na pitanje decentralizacije Srbije, koje, prema njegovom mišljenju, ne bi smelo da ima kao rezultat "kočenje" vojvođanske autonomije i ponovio da LSV neće ni pod kojim uslovima pristati da se Statut vrati u Skupštinu Vojvodine.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here