EPA/Petrit Prenaj

Bez ukidanja taksi koje je Priština uvela, neće biti dijaloga sa Beogradom, a tako ni napretka Prištine u procesu evropskih integracija.

Ovo je ocenio poslanik u austrijskom parlamentu Kristijan Kovačević, uz opasku da bi Srbija daleko brže napredovala na putu ka EU da nema kosovski problem.

– Ako Priština želi da napreduje, kako u rešavanju odnosa sa Beogradom, tako i na putu ka EU, trebalo bi da ukine takse – poručio je u intervjuu Tanjugu Kovačević, inače poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i predsednik parlamentarne grupe austrijsko-srpskog prijateljstva.

On je podsetio da je stav Austrije da je rešavanje kosovskog problema moguće samo uz kompromis i da nijedna strana ne može da insistira na svojim pozicijama bez pomeranja.

– Evropa i zapadni svet reagovali su negativno na takse. Sve dok su takse na snazi neće biti moguće tražiti rešenje kosovskog problema – kazao je Kovačević.

Smatra da će se Evrospka komisija, čim se novi saziv bude formirao, posvetiti obnavljanju dijaloga.

Kovačević, inače prvi poslanik srpskog porekla u austrijskom parlamentu, naglašava da zvanični Beč želi da ima što bolje odnose sa Srbijom, koju vidi kao deo Evrope i zbog toga se zalaže za njenu integraciju u EU.

– Posle rešenja kosovskog problema diplomatskim putem, Srbija može još brže da napreduje ka EU – naveo je on.

Kovačević ističe da Austrija pomaže Srbiji na putu u EU, te je tako i parlament uspostavio stipendije za službenike skupštine Srbije kako bi došli na praksu i preuzeli znanje Austrije.

Što se proširenja EU tiče, on smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron u pravu kada kaže da je neophodna reforma Unije, ali da se ne slaže da to ne može ići paralelno sa procesom proširenja.

– Ne bi bilo pametno da EU kaže da zaustavlja proces evropske integracije, posebno Srbije i Crne Gore, koje su najnaprednije na tom putu. Mislim da po pitanju evropske integracije tih zemalja ne treba gubiti vreme – objasnio je on.

Kovačević ističe da ne bi bila dobra poruka građanima Zapadnog Balkana da EU zaustavi ovaj proces.

Govoreći o Srbiji, gde je ovih dana boravio u poseti, Kovačević kaže da je u proteklih pet godina došlo do pozitivne promene imidža zemlje u svetu, pa tako i Austriji.

– Primetilo se od početka rata na prostoru bivše Jugoslavije do 2000-tih da je imidž Srbije bio loš, pre svega zato što je zapadna strana većinom krivicu za sve loše pripisivala Srbiji. U poslednjih pet godina to se promenilo – kazao je on.

Kovačević je naglasio da je Srbija važan partner Austriji, a to se odražava posebno u ekonomskoj saradnji.

Što se njegove stranke tiče podsetio je da je SPO, koja je bila na vlasti pre poslednje vlade Sebastijana Kurca, uvek imala odlične odnose sa Srbijom.

– Naši premijeri, Fajman i Kern imali su uvek dobre odnose sa srpskim kolegama, i zalagali su se za evropsku integraciju Srbije – podvukao je on.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Kovačević je objasnio da je izabran kao poslanik iz pokrajine Tirol, a da je po ulasku u poslaničke klupe odmah rekao da, kao prvi poslanik srpskog porekla, tu priliku želi da iskoristi da se bori i za srpsku zajednicu i uopšte za građane sa prostora bivše Jugoslavije u Austriji.

– Želim da budem njihov glas u austrijskoj politici. To do sada nisu imali na ovako visokom nivou. U Austriji živi više od 300.000 Srba, kako sa austrijskim državljanstvom, tako i bez državljanstva, te je normalno da i njima treba glas u politici. To želim i trudim se da budem ja – poručuje Kovačević.

2 COMMENTS

  1. За германизоване Србе важи као и за Швабе: Гледајте своја посла и не трпајте нос тамо где му није место.
    “Напредак Приштине у процесу Ецропске интеграције”
    Помози боже са будалама!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here