pixabay.com

Srednja vrednost domaće valute je 117,7 dinara za evro, pa se postavlja pitanje da li će srpska moneta nastaviti da raste ili će se taj trend zaustaviti.

Narodna banka Srbije nastavila je sa sve jačim intervencijama kako bi sprečila jake oscilacije kursa. Ekonomisti kažu da je jasno da kurs dinara nije odraz jake privrede, ali i da je evidentno da je pre dve godine evro vredeo čak 124 dinara.

– Vrednost dinara nije odraz stanja srpske privrede, ali dinar jača. To i ne čudi jer su godišnje doznake u zemlju oko tri milijarde evra, a trenutno je i vreme letnjih odmora kad veliki broj naših dolazi u otadžbinu – kaže ekonomista Milan Kovačević.

Kako bi sprečila prejake oscilacije kursa NBS je samo u ovoj godini kupila milijardu i 550 miliona evra i prodala 130 miliona. Koliko je to zapravo mnogo para možda najbolje govori podatak da je u celoj prošloj godini ukupno kupila 1,8 milijardi evra i prodala 255 miliona.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da su na gubitku naši devizni penzioneri koji primanja dobijaju u evrima, a još veći manjak beleže penzioneri iz Švajcarske, kojima su penzije manje osam odsto.

– Sve valute u Srbiji slabe osim domaće, pa ispada da je dinar najjača valuta u svetu. To je nelogično jer to ne prati privredni rast – upozorava naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović smatra da je prejak dinar poguban za privredu.

– Prejak dinar je stvar monetarne politike Narodne banke Srbije jer država u velikoj meri prodaje državne obveznice i na taj način dolazi do manjka dinara na tržištu. Uvoznički lobi je na dobitku, a izvoznici muku muče sa izvozom. Kad se podvuče crta, vidi se da je jak dinar poguban za privredu – kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, tačna je procena da su devizne penzije oslabile, a kad se pogledaju cene u radnjama pad vrednosti evra je još veći.

– Sada za 100 evra možete kupiti osam odsto manje vrednosti proizvoda nego lane i to pogađa sve građane Srbije. – kaže Pavlović.

Vrednost evra u dinarima:

2015. – 120,7

2016. – 123,2

2017. – 121,3

2018. – 118,2

2019. – 117,7