pixabay.com

Od pre dva dana, za sve vakcinisane građane Australije dostupan je međunarodni putni sertifikat o imunizaciji. Ovo je zvanični državni dokument koji će revakcinisanim državljanima i nosiocima ausralijskih viza omogućiti nesmetan izlazak iz zemlje i putovanje u druge države koje traže potvrdu o vakcinaciji protiv kovida.

Sertifikat se može dobiti bez odlaska u bilo koju državnu ustanovu, već jednostavnim zahtevom putem vladine internet stranice MyGov (www.my.gov.au) ili Mediker aplikacije – Medicare Express app.

Suštinski, procedura je skoro ista kao za preuzimanje domaće potvrde o vakcinaciji. Potreban je samo australijski pasoš ili važeća viza, kao i da se vaša potvrda o vakcinaciji nalazi u Australijskom registru imunizacije (Australian Immunisation Register).

Ukoliko sertifikat traži strani državljanin koji nema pravo na Mediker, a vakcinisan je u Australiji, dovoljno je da pozovete Australijski registar imunizacije na broj telefona 1800 653 809 ili da posetite neku od poslovnica Services Australia.

Preuzimanjem sertifikata koji u sebi sadrži QR kod, vakcinisanim stanovnicima Australije će biti omogućeno nesmetano putovanje od 1. novembra, kada se ponovo uspostavi međunarodni avio saobraćaj.
Ovaj dokument, u štampanoj formi ili na mobilnom telefonu biće potrebno pokazati graničnoj službi Australije ili pri ulasku u druge zemlje, koje zahtevaju potvrdu o imunizaciji.

Za Australijance i stalne stanovnike koji su se vakcinisali u inostranstvu, ovaj sertfikat je za sada nedostupan, sve dok se ne vrate u zemlju i ne pokažu validnu potvrdu dobijenu u drugoj državi.
Savezna vlada još nije objavila kako će građani Australije i vlasnici stalnih boravišnih viza moći da dokažu svoj vakcinacijski status.

Ono što je poznato, ulazak u Australiju biće dozvoljen osobama koje su u inostranstvu primile neku od sledećih vakcina: Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Džosnon i Džonson i kineski Sinovak. Ove vakcine za sada su priznate od strane Australijskog regulatora za terapijska sredstva (TGA).

Važi u 145 zemalja sveta

Savezni ministar za zapošljavanje Stjuart Robert izjavio je će da međunarodni sertifikat o vakcinaciji važiti u 145 zemalja sveta.

Istina, neće sve od ovih država tražiti da se na granici pokaže potvrda, ali ono što je od izuzetne važnosti – australijski sertifikat ispunjava uslove Međunarodne civilne avio organitacije (ICAO), koja je povezana sa Ujedinjenim nacijama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime