Kozjim sirom protiv bede

0

Od juna ove godine, kada je u selu Izvor na Kosovu svečano na poljoprivrednom dobru otvorena farma koza, do danas su rasle pripreme za proizvodnju sira, a sve po ideji i organizaciji francuskog humanitarnog udruženja Solidarnost Kosovo koje vodi Arno Gujon.
– U dogovoru sa starešinstvom manastira Gračanica, kako najbolje pomoći enklavama sa srpskim življem, i to ne samo darivajući već omogućivši da sami privređuju, odlučili smo da 150 alpskih koza uvezemo iz alpskih francuskih predela. Nabavljene su pumpe, lonci, stolovi, prese i druge potrepštine, te otvoreno sirište i evo – stiže prvi sir – zadovoljno objašnjava čelnik francuskih humanitaraca Arno Gujon.

Arno Gujon i vladika Teodosije

Provera prvog zalogaja sira obavljena je uz prisustvo francuskih volontera koji sasvim sigurno znaju da ocene kvalitet takvog mlečnog proizvoda. Uostalom, odrasli su u zemlji koja proizvodi 600 originalnih vrsta sireva.
Samo četiri meseca po osvećenju poljoprivrednog dobra i farme koza, obavljeno od strane kosovsko-metohijskog vladike Teodosija, počeli su stizati plodovi, pa je Svetlana Stević, direktorka Narodne kuhinje "Majka devet Jugovića", koja svakodnevno nadgleda rad sirišta, za degustaciju uputila poziv francuskim dobročiniteljima. Lepo reče: "Samo da sir probate", a kad su probali – svi su se oduševili. Istina, obrok je bio skroman, ali srpski kosovski kozji sir je odličnog ukusa.
Tako, srećni naši Kosovari, a čini se još srećniji francuski humanitarci Arno Gujon, njegova Ivana i svi njima naklonjeni dobročinitelji, kojima upućuju okean zahvalnosti. Lepši poklon nisu mogli dobiti.
 

Rapodela prihoda
Postavljene instalacije za sirište su kapaciteta 20.000 litara mleka godišnje, od kojih se može proizvesti pet tona sira.
Petina od ukupne proizvodnje dostavljaće se Narodnoj kuhinji "Majka devet Jugovića", a ostatak manastiru Gračanica za raspodelu žiteljima i komercijalizaciju kako bi se obezbedila sredstva za finansiranje zaposlenog osoblja na farmi koza.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here