Postoji izvesna prednost strip konferencija u poređenju sa raznim kupusijadama, saborima i muzičkim festivalima. Znatno je manja mogućnost da pijani na drumu izazovete nesreću ili pod uticajem psihoaktivnih supstanci skočite sa velike visine kada posećujete neko okupljanje stripadžija.

Pomalo skrajnut i uvek u borbi da u široj javnosti bude shvaćen kao grana umetnosti ravnopravna sa muzikom, filmom i književnošću, strip je u Srbiji skupa ljubav. Kragujevac, eto, ima samo dva reprezentativna kulturna festivala – Arsenal i Comic con, a grad i ministarstvo kulture su ove godine odlučili da potpuno ignorišu finansijsko podržavanje ovog drugog. I umesto da podrže štovanje savršene simbioze slike i reči koja ima moć da uvede mlađu generaciju u svet čitanja, odlučili su da im se više sviđa da odu na tanjir pasulja.

Ali, nepobedivi i superiorni, stanoviti likovi iz “Sveta stripa” su sopstvenim sredstvima organizovali devetu po redu međunarodnu konferenciju stripa pod nazivom Kragujevac godine devete. Tako su Kragujevčani i njihovi gosti mogli da uživaju u stripu tokom poslednjih dana ovog vrelog avgusta u akustičnoj galeriji Narodne biblioteke Vuk Karadžić.

Program je, pak, započeo na drugom mestu. U popodnevnim časovima  u četvrtak, formiran je red ispred prve kragujevačke striparnice “Svet stripa” gde je Rufus Dejglo crtao za oduševljene posetioce. Englez je možda i najveće ime iz sveta stripa koje je oplemenilo festival. Radovi na filmu ogromne popularnosti “Space Jam” sa Majklom Džordanom u glavnoj ulozi, te vizuelno kreiranje spotova benda “Gorilaz”, prate radovi na čuvenom Sudiji Dredu i sopstvenoj kreaciji Tank Girl, najznačajnije su tačke u bogatoj biografiji veselog Engleza.

Dejglo i Muran su u petak obradovali mališane iz vrtića Neven, te su uslišili njihove želje i nacrtali im njihove omiljene junake.

Posetioci su mogli da uživaju u tri izložbe koje su bile deo konferencije. Izožba radova Rufusa Dejgla, “100 prizora meseca” Cukioki Jošitošija i naravno izložba radova pristiglih na konkurs „Kragujevački pobednik“.

Scenarista Dragan Lazarević i crtač Vujadinom Radovanovićem govorili su o pozadini grafičkog romana “Sat”, i besplatni primerci koje je izdao list “Večernje Novosti” su bili na raspolaganju posetiocima.

Kasnije je voditelj programa Zoran Stefanović o fanzina o Zagoru razgovarao sa njegovim autorima – Sabahudinom Muranovićem, Zlatiborom Stankovićem i Nikolom Taskovićem. Tvorci fanzina o Zagoru delili su besplatne i potpisane primerke svog rada, a onda su dobili priliku i da govore o nastajanju “Lova” i “Bez kraja”. Tasković je delovao pripito i zbunjeno, ali su Muran i Zlatibor uspeli da izlože i ono u čemu je najmlađi član trija ostao nedorečen. Rufus Dejglo je za to vreme crtao za posetioce da bi kasnije kao gost festivala pričao posetiocima svoje anegdote.

Subotnji dan je započet predstavljanjem novog festivala azijskog stripa i animacije “Azija: slika koja ti pripoveda”, i u okviru ovoga Stefanović je razgovarao sa Aleksandrom Nešićem iz Darkvuda. Nešić je predstavio novo izdanje Darkvuda, mangu “Duh u oklopu” i govorio o ostalim izdanjima mangi koje je Darkvud do sada objavio.

Nakon toga su u tribini “Moj strip je moćniji od tvog”, Aleksandar Nešić, Vladimir Milošević i Milidar Švonja sučeljavali stavove u šaljivom tonu i zabavljali publiku. Nešić je zastupao Tarzana, Milošević Asteriksa, dok je Švonja branio crne boje Betmena.

Dodeljene su nagrade za najbolje ilustracije i stripove, a neke od njih ćete uskoro videti i na našem portalu. Program je zaokružen centralnom tribinom “Vera u stripu i popularnoj kulturi” u kojoj je Zoran Stefanović govorio sa istoričarem Vladimirom Dobrosavljevićem i dr. Mišom Đurkovićem. Tribinu je prenosio portal “Glas Šumadije”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here