EPA
Srpski vaterpolista Dušan Mandić

Prvi put otkako nastupaju pod srpskom zastavom vaterpolisti neće igrati u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Delfini su u Splitu poraženi od Francuske sa 10:9 (3:1, 1:1, 5:4, 1:3), pa će takmičenje nastaviti u razigravanju za plasman od devetog do 12. mesta.

Po tri gola za Srbiju postigli su Dušan Mandić i Strahinja Rašović.

Prvi put u istoriji Srbija se neće boriti za medalju na Evropskim šampionatima. Srbija će igrati za plasman od 9. do 12. mesta, a naredni rival u utorak od 13.30 sati, biće Holandija.

Ništa nas nije išlo u prvoj četvrtini, kao i na celoj utakmici. Kao da je samopouzdanje problem ovog našeg renoviranog tima koji je u uvodnoj deonici igrao očajno sa igračem više. Imali smo pet prilika da damo gol iz prednosti i nismo iskoristili nijednu.

Do jedinog gola došli smo posle tajm-auta kad je selektor Savić podviknuo, dok su Francuzi lako došli do golova i prednosti – 1:3.

U drugoj četvrtini naš tim je znatno podigao igru u odbrani, ali je nervoza u napadu dugo držala zaostatak na semaforu. Nismo uspevali da pronađemo rešenja u napadu, šutirali smo, ispucavali se bez uspeha. Jedino je Radulović pogodio, ali smo u finišu lako dozvolili Francuzima gol s igračem više za 4:2 posle prvog poluvremena.

Ni treća četvrtina nije donela boljitak u našoj igri. Ono jeste da smo bili efikasniji nego u prve dve četvrtine sa četiri pogotka, ali smo serijom gluposti u defanzivi omogućili Francuzima da nam daju pet uz sjajnu rolu iskusnog Kruzije za koga nismo imali rešenje – 4:5.

Malo on, malo sjajni golman Fontani sa više od deset odbrana na meču, vreme je prolazilo, a Francuzi, koji su poslednji put 1958. godine bili u najboljih 8 evropskih ekipa, klizili ka četvrtfinalu i duelu sa Italijanima.

Utakmica je odlučena u poslednjem minutu. Naš tim se preko Mandića i Rašovića vratio u meč u finalnoj deonici (9:9), ali je tačno 29 sekundi pre kraja Marzuki pogodio sa igračem više za konačnih 10:9.

Imali su naši priliku sa čovekom više u posldnjih pola minuta, ali se mraža sjajnog golmana Fontanija nije zatresla pa je Francuska otišla u četvrtfinale, a našim momcima ostaje razigravanje za plasman od devetog do 12 mesta.

U preostalim mečevima osmine finala postignuti su sledeći rezultati: Crna Gora – Rumunija 13:8, Gruzija – Holandija 12:8, Grčka – Izrael 22:9.

Parovi četvrtfinala (utorak, 6. septembra): Mađarska – Crna Gora (15.00), Italija – Francuska (16.30), Španija – Grčka (19.00), Hrvatska – Gruzija (20.30).

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here