Lider najuspešnije generacije francuske košarke Toni Parker objavio je da je završio karijeru, a kao glavni razlog takve odluke naveo je da “više ne može da bude Toni Parker“.

Parker je najveći deo karijere proveo u dresu San Antonio Sparsa, za koji je igrao 17 sezona. Poslednju sezonu odigrao je za Šarlot Hornetse, a još je branio boje Pariz Rasinga i Asvela, čiji je sada vlasnik.

– Mnogo različitih stvari je na kraju dovelo do ove odluke. Ali, razmišljao sam, ako više ne mogu da budem Toni Parker i ne mogu da se borim za titulu, ne želim da igram košarku više – naglasio je Parker.

Pre dve godine, Parker je izjavio da se nada da će igrati 20 sezona za Sparse i da će se tako pridružiti Kobiju Brajantu i Dirku Novickom kao jedinim igračima u istoriji NBA lige koji su proveli dve decenije u jednoj franšizi. Međutim, prošle godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Hornetsima jer je želeo, kako je rekao, da iskusi nešto novo.

Teksašani su izabrali Parkera kao 28. pika na draftu 2001. godine, a on je u sezonama koje su sledile postao jedan od ključnih članova tima Grega Popovića. U svakoj od 17 sezona, Sparsi su stizali do plej-ofa i osvojili su četiri šampionska prstena, a Francuz je 2007. godine bio MVP finala.
U svojoj poslednjoj sezoni, Parker je na svakoj utakmici na kojoj je igrao ulazio sa klupe kao zamena za Kembu Vokera. Imao je prosek od 9,5 poena i 3,7 asistencija, a odigrao je 56 utakmica i propustio je poslednjih 13 u sezoni.

– Naravno da sam želeo da igram 20 sezona, mislim da i dalje mogu da igram. Imao sam dobru sezonu sa Hornetsima i bio sam zdrav, ali u isto vreme nisam video razlog zašto bih igrao 20 sezona – istakao je Parker.

Izvor:
Vestionline, Sport klub

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here