D. N. Petrović
Ispred poluzavršene kuće: Stefan Pendić

Još mesec dana i biće kraj svakodnevnom pešačenju po kiši, blatu, snegu i mrazu za Stefana Pendića (14), đaka pešaka iz zaseoka Đonlije na Goliji i maturanta Osnovne škole “Sveti Sava” u Šaronjama na drugoj strani ove planine. Punih osam godina, od prvog razreda osnovne škole u selu Pope, gde je bio jedini đak, i kasnije tokom daljeg školovanja u Šaronjama, Stefan je bio štićenik Humanitarnog mosta “Vesti”, a već nekoliko godina dobija i stipendiju (120 australijskih dolara) od našeg čitaoca i dobrotvora O. V. iz Sidneja.

Već početkom juna Stefan bi trebalo da upiše neku od srednjih škola u Novom Pazaru, najverovatnije tehničku, ali zbog udaljenosti od grada i siromaštva njegovih roditelja, oca Vladana i majke Rade (ima i starijeg gluvonemog brata Srđana), pitanje je da li će Stefan nastaviti dalje školovanje.

Proteklih dana, sa Stefanom i njegovom majkom Radom sreli smo se ipak lepim povodom, da bismo ovom hrabrom dečaku uručili donaciju od 100 evra, tačnije, poklon iz Frankfurta od naše čitateljke Mirjane N., koja je ovom mališanu i ranije slala svoje priloge i pomagala mu da, uprkos svim nevoljama koje su ga pratile kroz dosadašnje odrastanje i školovanje, dogura do kraja osnovne škole.

Dobrotvorka iz Frankfurta poželela je Stefanu da s uspehom završi osmi razred i da, bez obzira na sve probleme s kojima se sreće i s kojima će se tek sresti, ipak nastavi dalje školovanje u Novom Pazaru.

– Hvala dobroj Mirjani, želimo joj svu sreću ovoga sveta jer svaki evro i svaki dinar su za nas zlata vredni. Jedina smo porodica u Đonlijama i nemamo gotovo nikakvih šansi da bilo šta ozbiljnije radimo i zaradimo, a od stočarstva i mleka, koje nemamo kome da prodamo, ne može da se preživi – priča Stefanova majka Rada.

U daljem razgovoru, istakla je da će donaciju potrošiti za Stefanovo matursko veče, a možda i za ekskurziju ako je škola bude organizovala. Ponestalo je, kaže, i najosnovnijih namirnica, a treba platiti i struju.

– Nama je poslednjih godina mnogo značila stipendija koja nam je stizala iz Sidneja. Taj dobri čovek O. V. pomogao nam je da Stefan završi osnovnu školu. Bog mu dao zdravlja i sreće! Pomogli su nam i mnogi drugi dobri ljudi. Nadamo se da će nam pomoći i tokom Stefanovog nastavka školovanja u Novom Pazaru zašta će nam trebati još više truda i sredstava – naglašava Rada i brine da li će uspeti da omogući Stefanovo dalje školovanje.

Putovanje do 25 kilometara udaljenog Novog Pazara je nemoguće jer je polovina puta – bespuće, a na drugoj polovini nema autobusa.

– Rodbinu u gradu nemamo, a da Stefana samog pošaljemo u Novi Pazar ne možemo jer ne bi mogao da se snađe. Zato smo odlučili da iznajmimo bar jednu sobu i da tokom nedelje i ja budem sa njim. Već smo tražili neki pristojan smeštaj, odnosno manji stan i razočarali se jer je sve papreno skupo. Samo za kiriju trebaće nam bar 100 evra mesečno, plus grejanje, voda, hrana. Bog neka nam je u pomoći. Jedino znam da ćemo sve dati za naše dete i da ću, ako bude potrebno, čistiti prozore po Novom Pazaru, samo da bi se Stefan školovao. Svaka pomoć dobrih ljudi olakšala bi naše muke i strepnje – ističe ova uporna majka sa Golije.

Voli građevinu

Stefan najviše voli građevinu, stalno crta i “projektuje” stambene zgrade, mostove i puteve. Očekuje da će na kraju osmog razreda biti vrlo dobar što je, obzirom na svakodnevna duga pešačenja, ravno odličnom. Planira da upiše srednju tehničku školu u Novom Pazaru, smer za građevinskog tehničara, a da potom završi Građevinski ili Arhitektonski fakultet na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Dva puta dobijali kravu

Čitaoci “Vesti” pomogli su porodici Pendić da kupi jednu, pa potom (pošto je prva uginula) i drugu kravu. Trenutno imaju dve krave i nekoliko koza. Kupili su im i šporet smederevac, frižider, ležajeve, električni šporet… Uprkos svim naporima, Pendići još nisu uspeli da zemljane podove zamene patosom, da izgrade kupatilo i da bar malo utople kuću što im je odavno velika želja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Izvor:
N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here