EPA
Čekaju na putnike: Prazne stajanke na aerodromu "Vili Brant" u Berlinu

Na planovima za obustavljanje ulazaka stranaca u Nemačku već se uveliko radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Berlinu. Za sada se spominju samo zabrane za dolaske iz Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike, dakle iz zemalja u kojima je potvrđeno ozbiljno širenje mutiranog virusa. Međutim, u strahu su velike oči pa se već uveliko pominje i zabrana ulaska osoba iz drugih zemalja u kojima je zabeleženo prisustvo tog novog virusa.

Već sada nemačka granična policija ima odobrenje da po svom nahođenju odluči da li će neki stranac biti pušten da uđe u zemlju čak i ako ima sve neophodne dokaze da nije zaražen. Takvo loše iskustvo imala je već jedna žena iz Beograda koja je avionom stigla u Berlin, pokazala policajcu negativan PCR test koji ispunjava uslov da je mlađi od 48 sati, kao i pozivno pismo od sina da dođe u posetu jer joj se rodio unuk. Pritom je imala i povratnu avionsku kartu. Nemac je bez objašnjenja vratio ovu ženu u Beograd istim avionom kojim je stigla, preneli su mediji u Srbiji.

Signal za ovo krajnje zaključavanje Nemačke dala je kancelarka Angela Merkel koja je doduše pominjala ograničavanje turističkih putovanja Nemaca i samo naznačila da na granici “valja uvesti neke nove mere predostrožnosti”.

– Mnogo tražimo od građana – rekla je ona i dodala da oni mogu da očekuju da budu efikasno zaštićeni, pored ostalog i strogim merama na granici.

Njen ministar policije Horst Zehofer je ovo protumačio kao dozvolu za spuštanje rampe i njegovi saradnici već dovršavaju planove za zabranu ulaska u zemlju. Ministar čak pominje i svođenje vazdušnog saobraćaja na nulu. To je objasnio u izjavi listu “Bild” da “opasnost od brojnih mutacija virusa zahteva da proverimo i drastične mere o kojima ćemo diskutovati na sednici vlade”.

Već sada broj putovanja u Nemačku, kao i druge evropske zemlje sveden je na minimum. Novi berlinski aerodrom “Vili Brant”, koji je u oktobru prošle godine završen, sa devet godina zakašnjenja, praktično je prazan, a ova obimna investicija će biti neisplativa sve dok se ne okonča pandemija.

– Ljudi u Nemačkoj očekuju da ćemo ih na najbolji mogući način zaštiti od eksplozije brojeva zaraženih – zaključio je Zehofer.

Nije vreme za turizam

Angela Merkel je preporučila domaćoj javnosti oštrija pravila oko putovanja na odmor u ovo vreme borbe sa pandemijom.

– Svako može da vidi da nije trenutak u kojem bi trebalo negde putovati – zaključila je ona u jednoj rečenici jasnu poruku i narodu i službama koje bi trebalo da sprovedu mere ograničenja ne čekajući da proradi svest o odustajanju od godišnjih odmora i turističkih putovanja po svetu.

Neki traže popuštanje

Jedan broj pokrajinskih političara pokušava da “odbrani” svoje birače od naloga iz Berlina i već predlaže i planira mere popuštanja. To je očito bio povod Merkelovoj da jasno stavi do znanja da su umesto toga na dnevnom redu nova ograničenja jer je situacija sa brojem zaraženih i dalje kritična.