Kao što je portal Vesti-online i najavio pre nekoliko dana, Ljubiša Tumbaković (67) preuzima našu fudbalsku reprezentaciju.

Pregovori Tumbakovića i čelnika Fudbalskog saveza Srbije su uspešno okončani tokom vikenda, pa će iskusni stručnjak zvanično biti imenovan za selektora “orlova” u ponedeljak popodne, posle Izvršnog odbora FSS.

Srbija će tako dobiti novog selektora, koji će naslediti smenjenog Mladena Krstajića, a glavni zadatak Tumbakoviću biće da poljuljani brod “orlova” posle debakla u Ukrajini vrati na pravi put i odvede ga na Evropsko prvenstvo, takmičenje na kojem nas nema od 2000.

Angažovanjem Tumbakovića čelnici FSS-a su poslušali i glas naroda, jer su navijači bili listom za dovođenje čoveka koji iza sebe ima bogatu karijeru i koji je prepoznatljiv po ofanzivnoj, atraktivnoj i za oko dopadljivoj igri. Tumbaković je u poslednjih 20 godina nekoliko puta bio među kandidatima za preuzimanje reprezentacije, ali se sve do sad kockice nikad nisu poklopile. Sada jesu, pošto je postao slobodan pre četiri nedelje, kad je napustio klupu Crne Gore pošto je odbio da je vodi protiv takozvanog Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Tumbaković je svestan težine trenutka u kojoj se nalazi reprezentacija, ne samo zbog gotovo nemoguće misije kad je u pitanju plasman na “Evro 2020” preko kvalifikacija, već i zbog činjenice da je prethodni selektor Krstajić došao u sukob sa nekolicinom reprezentativaca, uz to je i preko noći precrtao momke koji su više od decenije bili nosioci igre “orlova”, što je svakako uticalo i na atmosferu, ali i na rezultate. Veruje se da će Tumbaković razovarati i sa “otpisanima” i da će Luka Milivojević, Marko Grujić i Matija Nastasić ponovo postati članovi državnog tima.

Imenovanje Tumbakovića dolazi u pravo vreme, pošto će nekadašnji trener Partizana imati nešto više od dva meseca do debitanstke utakmice, protiv Portugalije, 7. septembra na stadionu “Rajko Mitić”. Imaće dovoljno vremena da napravi selekciju i taktiku za jednu od najvažnijih utakmica “orlova” u tekućim kvalifikacijama u kojoj je pobeda imperativ.

Za 13 godina 11 selektora

Tumbaković će biti 11. selektor Srbije od 2006. i “osamostaljenja”, odnosno razdvajanja državne zajednice sa Crnom Gorom. Pre Tumbakovića “orlove” su sa klupe vodili: Havijer Klemente, Miroslav Đukić, Radomir Antić, Vladimir Petrović, Siniša Mihajlović, Dik Advokat, Radovan Ćurčić, Ljubinko Drulović, Slavoljub Muslin i Mladen Krstajić.

Plej-⁠of rezervna varijanta

Za slučaj da Tumbaković ne uspe da spasi pratično već izgubljenu situaciju u kvalifikacijama i ne dovede ekipu do drugog mesta koje vodi na Evropski šampionat dogodine, imaće i rezervnu varijantu, preko plej-ofa Lige nacija. U martu sledeće godine četiri pobednika grupa Lige C će igrati plej-of po sistemu fajnal-fora za plasman. Ako Srbija ne uspe da se domogne preko kvalifikacija, najverovatniji rivali u plej-ofu bili bi joj Škotska, Norveška i Finska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here