EPA/Christian Bruna
Protest u Beču protiv mera austrijske vlade

Austrija večeras ispraća jednu veoma turbulentnu godinu, u kojoj se sa političke scene povukao “politički vunderkind” Sebastijan Kurc.

Godina je počela lokdaunom, i problemima sa isporukama vakcina protiv koronavirusa, zbog čega je kasnio proces vakcinacije. Problem vakcina je brzo rešen, posle par meseci, a kada su vakcine postale dostupne svim građanima – nestala je “volja” za vakcinacijom.

Zbog nedovoljne stope vakcinacije Austrija je pred kraj godine odlučila da izvrši sve pripreme kako bi od 1. februara iduće godine uvela obaveznu vakcinaciju. Dok su ulice na početku godine zbog lokdauna bile prazne, godina se završava brojnim protestima širom Austrije protiv epidemioloških mera i obavezne vakcinacije.

Pandemija, međutim, nije toliko potresla Austriju, koliko politički zemljotres, koji je pokrenut u maju, a okončan početkom decembra povlačenjem Kurca iz politike.

U maju je državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala pokrenulo istragu protiv Kurca zbog navodnog davanja lažnog iskaza pred istražnim odborom parlamenta u vezi korupcionaške afere “Ibica”.

Ova istraga “načela” je Kurcovu političku karijeru, ali ga još nije navela na povlačenje, za razliku od istrage u vezi sa naručivanjem falsifikovanih istraživanja javnog mnjenja i plaćanja državnim novcem.

U oktobru je tužilaštvo pokrenulo istragu i sprovelo pretrese čak i u kabinetu kancelara Kurca, što je bio udarac od kojeg se nije oporavio.

Naime, Kurc, zbog velikog pritiska kojim je bio izložen, kako od koalicionog partnera Zelenih, tako i iz redova sopstvene Narodne partije (OVP), iako je javno prikazivano jedinstvo, odlučio je da podnese ostavku na mesto kancelara. On se povukao na mesto šefa poslaničkog kluba OVP i zauzeo mesto u poslaničkim klupama austrijskog parlamenta.

Na mesto kancelara, tada je, na predlog Kurca, izabran Aleksander Šalenberg, koji je do tada bio ministar spoljnih poslova.

To, međutim, nije bilo dugog veka, pošto, kako je istraga odmicala, i što se pojavljivalo više informacija, pre svega o čet porukama koje je razmenjivao sa političkim saborcima, Kurc je, nakon rođenja sina Konstantina, početkom decembra odlučio da se potpuno povuče iz politike.

Pošto je Kurc otišao sa svih funkcija, a tako i lidera OVP, narodnjaci su izmenili rukovodstvo i na čelo stranke doveli dotadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera. Odlučeno je i da Nehamer preuzme funkciju kancelara, pa se Šalenberg vratio na čelo Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom turbulentne jeseni tako je Šalenberga, nakon svega mesec i po dana na čelu vlade, zamenio Nehamer, koji je promenio i jedan deo ministara, ali i kadrova u kabinetu kancelara.

Inače na kraju godine saznalo se i gde će Kurc nastaviti svoju karijeru – u privatnom biznisu i to u SAD, kompaniji “Til Global” Petera Tila, donatora i savetnika bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Kraj godine doneo je tako i kraj političke karijere dotadašnje političke zvezde, Sebastijana Kurca, koji je, ne samo u Austriji, već i u susedstvu, pre svega Nemačkoj bio uzor. U Nemačkoj on je često bio pominjan kao navodno bolji kancelar od Angele Merkel, koja se, kao i on, ali posle 16 godina provedenih na vlasti, povukla sa mesta kancelara.

U Austriji je 2021. bila obeležena velikom političkom nestabilnošću, a ova zemlja ulazi u novu godinu u nadi da će se vratiti stabilnost, uz neprestane pozive opozicije na prevremene izbore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here