EPA/Murat Kibritoglu
Američka vojna baza Indžirlik u Turskoj

„Njujork tajms“ je u ponedeljak objavio da su zvaničnici Državnog i energetskog odeljenja SAD krišom tokom vikenda razmatrali planove za evakuaciju nuklearnog oružja u vojnoj bazi Indžirlik na istoku Turske, u kojoj se veruje da ima oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61.

Kako prenosi portal „Er fors tajms“, portparolka vazduhoplovnih snaga SAD En Stefanek nije htela detaljnije da govori o mogućem povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Indžirlika.

Ipak, visoka zvaničnica kazala je „Njujork tajmsu“ da je američko nuklearno oružje u Indžirliku „u osnovi talac Erdogana“, jer bi njegovo uklanjanje efektivno označilo i kraj američkog saveza sa Turskom, dok bi ga sa druge strane „držanje tamo ostavilo ranjivim“, jer je baza Indžirlik udaljena samo 250 milja od sirijske granice.

Podsetimo, situacija sa Turskom, američkim saveznikom u NATO-u, postala je krajnje neizvesna otkako su turske snage pokrenule intervenciju u Siriji i napale kurdske Sirijske demokratske snage, nakon delimičnog američkog povlačenja iz te zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime