D.T.
Svim Srbima na ponos: Buduća svetinja u Varovilu

Šestu godinu zaredom na crkvenom imanju u Rosmoru 1. septembra svoju slavu proslaviće članovi i prijatelji udruženja Bukovačko-obrovački sabor.

Mnogim izbeglicama posle Drugog svetskog rata Australija je dala utočište, pa tako i Srbima iz srpske Dalmacije. Uzvratili su Bukovčani za gostoprimstvo novoj domovini svojim vrednim radom, kao i izgradnjom mnogih klubova i hramova u zajednici, sa Srbima iz drugih krajeva.

Prijatelji na okupu

Taman kad su se skućili i podigli decu na noge, počeo je građanski rat u bivšoj Jugoslaviji i srpske izbeglice su ponovo u velikom broju potražile spas na Petom kontinentu. Rodbina i prijatelji koji su već živeli u Australiji tada su se mobilisali i primili mnoge koji su tražili spas. Mnogo je to značilo novopridošlima, jer su imali kome da se obrate u prvim, najtežim danima.

Solidarnost zemljaka i prijatelja, novopridošli među kojima je bio veliki broj školovanih ljudi, zahvalno su iskoristili i nakon osamostaljivanja, zajedno sa ranijim doseljenicima odlučili su da se organizuju u osnivanju zavičajnog društva koje je sebi dalo zadatak da se pozabavi i humanitarnim radom, kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć potrebna.

Za šest godina postojanja Sabor Obrovčana i Bukovičana je pomogao druge sa više od 50.000 dolara samo u novcu. Pomogli su i obnove mnogih crkava i manastira, kako u starom kraju, tako i u Srbiji i u Australiji. Ovi vredni ljudi naročito su aktivni u svim segmentima podizanja Hrama svetog Luke u Liverpulu, a donirali su i zvona za ovu crkvu koja ih svojim zvukom podsećaju na njihov zavičajni manastir Krupu, koji postoji već duže od 700 godina. I pre izgradnje manastira Krupa koji je nekoliko puta rušen i obnovljan, u srpskoj Dalmaciji su gorele pravoslavne sveće.

U razgovoru sa Mišom Gnjatovićem saznali smo da će i ove godine slava Sabora na crkvenom imanju u Rosmoru imati humanitarni karakter. Članovi udruženja spremaju se da donacijom pomognu da se dovrši izgradnja Koledža “Sveti Sava” u Varovilu. Sabor će ove godine da dodeli i nekoliko zahvalnica svojim prijateljima i članovima.

– Ovogodišnji Sabor biće veći od svih dosadašnjih jer je primetno u srpskoj zajednici Sidneja i okoline da su Bukovičani i Obrovčani u stanju da zadovolje ukuse mnogih koji dolaze na proslavu. Celodnevno saborovanje će ponuditi i vrlo bogat kulturno-zabavni, kao i sportski sadržaj. Nastupiće mnoge folklorne grupe, biće upriličeno nadmetanje u zavičajnim disciplinama kao što je bacanje kamena s ramena, a igraće se i fudbal i baciti na buće – rekao je Gnjatović.

Uvek veselo: Sa jednog od sabora

Pevači iz starog kraja

Naravno da ni ove godine neće izostati zabava i dobra krajiška pesma, jer će doći poznati pevači iz starog kraja poput Mileta Delije, Davora Olujića, sastav Momci Bukovice, Savo i Ljubiša, koje će pratiti orkestar Medeno srce.

Hrane u izobilju

Nije zgoreg napomenuti da će na Saboru hrane biti u izobilju i to sa svim specijalitetima, poput pečenog vola i drugih vrsta pečenja, lovačkih gulaša, pršuta, roštilja, pita, bureka i raznih poslastica.

Freske iz 1622. godine

Manastir Krupa čuva vredna duhovna i kulturna svedočanstva, usprkos čestim pustošenjima u prošlosti. Šezdesetih godina prošlog veka otkrivene su freske u manastirskoj crkvi i to one koje je još 1622. freskopisao hilandarski monah Georgije Mitrofanović.