Tanjug/AP
Kralj Čarls III

Piter Daton, lider Liberalne stranke na saveznom nivou, optužio je pomoćnika saveznog blagajnika Endrjua Lija da tvrdnjom da se kralj Čarls Treći neće automatski pojaviti na novčanici od pet dolara pokušava da prepravi istoriju! Li je ovo izjavio pozivajući se na to da se kraljica Elizabeta Druga pojavila na moneti zbog svog “ličnog statusa”, a ne zato što je monarh.

Banka državnih rezervi (RBA) je, međutim, saopštila da se vladajući monarh tradicionalno pojavljuje na najnižem apoenu australijskih novčanica. Tome u prilog ide i podatak da je pre uvođenja polimernih novčanica, na papirnom novcu od pet dolara bila filantrop Kerolajn Čizolm, dok je kraljica bila na novčanici od jednog dolara, sve dok ta novčanica nije ukinuta 1984. godine.

Daton je optužio Lija da je pokušao da iskoristi okolnosti dajući izjavu koja nije zasnovana na činjenicama.

– Ako mi budemo republika u nekom trenutku, onda će to biti odluka koju treba da donese narod Australije, ali mi smo u našim trenutnim aranžmanima i u ovom momentu bi trebalo da poštujemo te aranžmane. To uključuje i lik sadašnjeg monarha na novčanici od pet dolara – istakao je Daton koji je smatra da republikanci žele da izvuku političku korist od kraljičine smrti.

Republikanski pokret Australije obustavio je kampanju, a premijer Entoni Albaneze je više puta odbijao da njegov lik bude korišćen na simbolima republike. Bez obzira na to, kraljičina smrt je dovela do glasnih poziva da Australija postane republika, uključujući i lidera Zelenih Adama Banda. Senatorka Zelenih Lidija Torp je čak pozvala da aboridžinski starešina, glumac i aktivista, “Ujka” Džek Čarls, koji je preminuo ovog utorka, zameni kraljicu Elizabetu na novčanici od pet dolara.

– Upravo smo izgubili kralja u sopstvenoj zemlji, koji je bio izložen kolonijalnom nasilju od trenutka kada je rođen. Dugujemo njemu i ostalim pripadnicima autohtonih naroda da se setimo kralja Džeka Čarlsa i jednom zauvek stavimo tačku na Ukradenu generaciju. “Ujka” Džek je odličan kandidat za novčanicu od pet dolara – naglasila je Torp.

Poskupeli kolekcionarski novčići

Vodeći australijski stručnjak za novčiće Džoel Kendija je otkrio da je kolekcionarska vrednost tri novčića naglo porasla od smrti kraljice Elizabete.

– Kada je reč o novčanicama, nije došlo do značajne promene u kolekcionarskoj vrednosti novčanica od jedne funte, jednog i pet dolara. Međutim, novčići su druga priča – istakao je Kendija.

Prema njegovim rečima, u pitanju su novčić dva dolara iz 2013. – “krunisanje”, zatim kraljičin platinasti jubilarni novčić od 50 centi i kolekcionarski set ” Effigies Over Time
“. Kovanica od dva dolara iz 2013, koja je vredela od 40 do 140 dolara pre njene smrti, sada vredi od 75 do 180 dolara u zavisnosti od stanja novčića. Retka kovanica od 50 centi sa 12,50 otišla je na 100 dolara po komadu, a set novčića od pet centi do dva dolara. ” Effigies Over Time ” je vredeo 30 dolara po kompletu, a danas vredi čak 160 dolara.