Kralj na straži i u Australiji

K. Marković - Vesti
K. Marković
Dirljiv trenutak: Episkop Siluan i protojerej Milutinović sa svetinjom iz Gračanice

Povodom jubileja desetogodišnjice od osnivanja misionarske parohije Svetog Vasilija Ostroškog u Langvorinu, na jugoistoku Melburna, episkop Australijsko-novozelandski Siluan zajedno sa mnogobrojnim sveštenstvom iz Melburna i gostima iz Sidneja obavio je u nedelju čin Velikog osvećenja hrama.

Veliki broj vernika i gostiju ispunio je hram ove najmlađe srpske crkvene zajednice u Viktoriji, a tokom svečane i na momente veoma emotivne arhijerejske liturgije, zaslužnim članovima parohije uručene su prigodne Gramate.

Na radost vernika episkop Australijsko-novozelandski objavio je da je na molbu protojereja-stavrofora Milana Milutnovića sa Kosova doneo čestice moštiju Svetog kralja Stefana Dečanskog, koje se sada nalaze u antiminsu, odnosno liturgijskom platnu na kojem su predstavljena stradanja Hristova i polaganje u grob. Inače, antimins se polaže na časnu trpezu u oltaru Crkve i na njemu se vrši Sveta liturgija.

Vidno emotivno i dirljivo episkop Siluan je govorio vernicima o svojoj nedavnoj poseti otadžbini, a posebno Kosovu i Metohiji, gde je između ostalog posetio i Gračanicu. Tamo se molio „da nas oltar Kosovski i Metohijski čuva ovde u dalekoj dijaspori od iskušenja, podela i svega onoga što navaljuje na Crkvu Hristovu i svakog čoveka“. Odatle je doneo čestice svetog Kralja Dečanskog, koje će se pored crkve u Langvorinu naći i antiminsima svih srpskih pravoslavnih hramova i manastirima u Australiji.

Najmlađi napunili hram

– To je večni kralj zemlje srpske, koji drži „stražu“ na Kosovu i Metohiji. Njegova sveta noga došla je da prošeta Petim kontinentom. Joj, kakve milosti i čuda, braćo i sestre, ljubavi božje – rekao je između ostalog vidno izbuđen episkop Siluan.

– Velika mi je radost braćo i sestre, u srcu sam potresen, kao što i osetite, a verujem i svi zajedno, da je sveti Kralj iz svoje slavne zadužbine krenuo preko okeana da dotakne ovu prašnjavu zemlju, da je osveti svojim prisustvom. Evo, prvo ovde u ovom svetom hramu, po njegovoj volji i božanskom promisu, njegovo sveto telo je „posejano“ i postavljeno da bi nam ukazao da mir i sloga treba da vladaju među nama na celom ovom kontinentu – rekao je episkop Siluan, a mnogim vernicima su od emocija nadirale suze na oči.

Vernici su obradovani i rečima vladike Siluana da je uslišena želja njihovog starešine hrama Milana Milutinovića, pa je od nedelje njihov hram ukrašen i relikvijom, „svetinjom koja je bila u neposrednom kontaktu sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog“.

– Braćo i sestre, ova „papuča“ koja je bila godinu dana na netruležnim moštima Svetog Vasilija Ostroškog, stigla je do vas. Da vas Sveti Vasilije Ostroški zagrli i blagoslovi, da budete ne samo duhovno već i fizički sa svetiteljem koji se moli za vas – rekao je episkop Siluan okupljenim vernicima.

Veliki broj vernika, a posebno mališana, strpljivo su čekali u dugom redu da dobiju naforu i blagoslove episkopa Siluana, a kao uspomenu na ovaj događaj u Langvorinu prota Milan Milutinović je svima delio prigodne ikonice.

Svečanost je nastavljena kasnije, gde su prisutni posluženi ručkom i imali priliku da slavlje nastave uz prigodan muzički program sa pevačem Neđom Živaljevićem.

Gramate za zaslužne parohijane

Tokom svečanosti u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Langvorinu episkop Siluan dodelio je gramate najzaslužnijim članovima te parohije. Nagrađeni su Stoja Lazarević, kum hrama Srđan Đurović, Suzana Lefkovska, a u ime kola Srpskih sestara Pokrov presvete Bogorodice gramatu je primila protinica Kristina Milutinović.

Dodela zahvalnica

– Priznanja koja su danas dodeljena su zapravo priznanja svih nas. Svi smo radosni i ponosni što smo se potrudili, što smo mogli sve da organizujemo. Ovaj današnji dan i svetinje koje smo dobili najveća su nagrada za nas i to će biti radost naša, koja će biti u našoj crkvi za vek vekova – poručio je protojerej-stavrofor Milan Milutnović.

Brojni gosti

Pored sveštenstva iz Melburna i Džilonga, ovom važnom događaju prisustvovao je između ostalih i ruski sveštenik protojerej-stavrofor Mihajlo Protopopov, inače arhijerejski zamenik Ruske pravoslavne crkve za Australiju i Novi Zeland.