Kralj “osvojio” Norvešku

0

MAESTRO: Petar Kralj

Kralj je opet viđen u Oslu! I to u Ambasadi Republike Srbije! Publika je još jednom oduševljena njegovim "autoportretom", kako je velikan među glumcima Petar Kralj najavio svoj jednosatni program. Radosna vest da je dobio nagradu "Ćuran" ogrejala ga je dok se "smrzavao" u hladnoj Norveškoj.

Igrao je kao i uvek u jednom dahu. S izuzetkom navlačenja šajkače kada je glumio Tolu, bez presvlačenja se preobraćao iz Hamleta u Tozu, iz Toze u Hasana. Šekspir, Nušić, Selimović, u svakom žanru je briljirao. Kraljevski odglumljene satirične fragmente publika je slušala kao aktuelne vesti iz zavičaja. Srpski narod u tuđini istančano saoseća sa rodnom grudom.

Počasne salve

U toku gostovanja Petra Kralja, zagrmele su topovske salve sa tvrđave Akeršus u Oslu, ali nisu ispaljene u njegovu čast. Glumac Kralj gostovao je u Ambasadi Srbije, koja se nalazi nedaleko od dvora, na dan rođendana norveškog kralja Haralda. Topovi tada gruvaju po tradiciji.

– Vlast je vlast… Čovek dođe na vlast da promeni svet, a promeni sebe… Kad vidim vlast meni se leđa sama saviju…

Glumac je tekstove najvećih pisaca prošarao svojim životom. Imao je šta da kaže:
– Boemija lagano nestaje… – zasuzio je nad još jednom krizom nacije.

U nizu sećanja vratio se u nekadašnji beogradski Klub književnika, u kojem je u klasi pesnika Brane Petrovića završio školu ispijanja vinjaka. Trojica su prisluškivala dvojicu. Tako je bilo tada. Zato su njih dvojica ne samo jednom prilikom, ne želeći da rizikuju, odlučili da na sav glas govore najlepše o narodnim herojima.

Diplomatski kor

Umetniku je, sedeći u prvom redu, najbliži bio diplomatski kor kojem nije bio potreban prevodilac, ambasadsori BiH, Hrvatske i Srbije Elma Kovačević, Dobroslav Silobrčić i Vladislav Mladenović. Kralj je okupio bivšu Jugu, priča se još uvek po gradu.

– Borio se, borio, dok se nije u keks pretvorio heroj naš Josip Kraš (aluzija na fabriku slatkiša koja nosi ime ovog heroja).

Kralj je iznuđivao aplauze i grohot, ali je posle predstave brzo nestao, što sigurno nije bila njegova režija. Publika zbog koje je došao bila je prikraćena da mu stisne ruku, da ga potapše po ramenu, da ga ponešto priupita, onako rođački.

Iz Osla je glumac otišao u Poršgrun. Vikend turneju je završio u Kristijansandu, gradu na krajnjem jugu Norveške. Srbi u ovim mestima od jesenas imaju svoje centre u kojima se okupljaju. Petar Kralj im je bio prvi gost te sorte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here