Mickey Erdbob, Vesti
Tradicija: Igrao se i Srpski kadril

U organizaciji Umetničkog centra Soko, uz podršku grupe Arno, KUD “Dobrosav Radovanović Kikac”, KUD “Nikola Tesla” i violinistkinje Tatjane Vučelić u Bazelu je održan prvi Svetosavski bal.

Na otvaranju bala u svečanoj sali Grand Kazina prisutnima se obratio Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj koji je zahvalio organizatorima na trudu i aktivnostima koje ulažu u očuvanje i negovanje tradicije svetosavlja, prosvetiteljstva i obrazovanja. Bradić je podsetio na istoriju održavanja bala povodom Svetog Save i istakao veliko zadovoljstvo toga što prisustvuje obnavljanju Svetosavske balske tradicije u Bazelu. Uz stare generacije, koje još pamte nekadašnje balove u dijaspori, bili su tu i mladi ljudi koji su prvi put na balu i puno dečice presrećne što su u bajkovitim balskim haljinama. Mala akademija na početku podsetila je na sveca kome je bal posvećen, a onda sve počinje zvucima Kraljevog kola. Posle kratke demonstracije koraka, pravi se ogromno kolo, u koje se hvataju skoro svi učesnici, uključujući i ambasadora Bradića sa suprugom. Smenjuju se starogradske igre, valceri, polke, a pred pauzu gosti su uživali u čuvenom Srpskom kadrilu.

Umetnički centar Soko nije ostavio prostora za pauzu. Dok gosti večeraju, na sceni je grupa Arno koja uz podršku devojčica iz KUD “Kikac” izvodi starogradske pesme, a novi blok igara počinju veterani ovog društva. Veliku pažnju izazvao je Kotiljon, valcer se plesao sa balonima između glava, a pobednički par, koji najduže izdržao s balonom, dobio je po flašu vina.

Prezadovoljni su bili i gosti i organizatori Andrijana Adamović i Jovica Milutinović iz Umetničkog centra Soko, koji već razmišljaju kako da dogodine nadmaše standrad koji je ove godine uspostavljen.

Ulažite u otadžbinu

Ambasador Bradić je zahvalio predstavnicima srpske dijaspore i na pomoći koju su u prethodnim decenijama pružili sunarodnicima u teškim trenucima i pozvao ih da investiraju i vrate se u otadžbinu, koja danas, kako kaže, predstavlja perspektivnu zemlju koja ulaže u infrastrukturu, obrazovanje, reindustrijalizaciju i druge oblasti.

Podsetivši na brojne švajcarske kompanije koje su već uložile više od milijardu evra u našu zemlju, najavio je narednih meseci dolazak više švajcarskih investitora i kompanija u Srbiju.