Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izjavio je danas da su na teritoriji tog grada poplavljena 434 objekta, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, kao i da je prekinut saobraćaj na 20 putnih pravaca.

Takođe, Terzić je rekao da su obilne padavine oštetile krov na dva vrtića i dve osnovne škole u kojima je obustavljena nastava.

– Najkritičnije stanje trenutno je u Sirči, odnosno između Sirče i Sirčanske banje gde je sinoc 80 domaćinstava bilo odsečeno od sveta jer je voda odnela most – rekao je Terzić na konferenciji za novinare i dodao da je u saradnji sa Vojskom Srbije napravljen pontonski most i da se radi se na pripremi za njegovo postavljanje.

Terzić je naglasio da su sve ekipe Sektora za vanredne situacije, Odeljenja za civilnu zaštitu Grada Kraljeva i svih komunalnih preduzeća na terenu i da ispumpavaju vodu iz domaćinstava.

– Grad je obezbedio pet dodatnih pumpi. Takođe, dobili smo pomoć u mašinama iz Ćuprije, očekujemo pomoć i iz Kragujevca kako bi smo u što kraćem roku osposobili saobraćajnice – naveo je Terzić i zamolio građane za strpljenje jer su padavine izazvale probleme na području celog grada.

Kako je rekao, do jutros je evakuisan 121 građanin sa teritorije grada Kraljeva, najviše meštana Adrana gde su kaže, poplavljeni i groblje i Industrijska zona

– Problem je što je ponovo počela da pada kiša, ali se nadamo da neće biti istog intenziteta kao u noći između nedelje i ponedeljka. Juče smo obišli Musinu Reku, nivo vode danas opada u tom naselju, a u opadanju su i drugi vodotoci na terotoriji Kraljeva – rekao je Terzić.

Upitan da li se očekuje izlivanje Ibra i Zapadne Morave zbog najavljenih padavina, Terzić je naveo da jučerašnje poplave nisu izazvale rast nivoa Zapadne Morave već bujični potoci i podsetio da je u noći između nedelje i ponedeljka za samo tri sata u Kraljevu palo 84 litra kiše po kvadratnom metru.

Terzić je napomenuo da je posle poplava iz 2016. godine izgrađen bedem u Grdici koja je te godine bila najugroženija, kao i da je rađeno na uređenu vodotoka Ibra i sanaciji potoka Čađavac i Moravac.

– Šta god da uradite, kada padne tolika kiša, ne možete da se branite i poplave su tada izvesne – rekao je Terzić.

On je pozvao građane da prijave probleme sa pijaćom vodom i podnesu zahteve za ispumpavanje vode iz domaćinstava i sanaciju štete.

– Zahvaljujući direktoru ”Srbijavoda” Goranu Puzoviću i angažovanju ministra poljoprivrede dobijamo pomoć i očekujem da će Komisija utvrditi stanje na terenu i nanetu štetu u domaćinstvima, infrastrukturi i privrednim objektima i pokušati da dobijemo sredstva od Republike – rekao je Terzić.

Dodao je da je voda iz gradskog vodovoda ispravna i najavio da će ekipe Štaba za vanredne situacije u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje obići seoske vodovode kako bi se utvrdila ispravnost vode za piće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here