epa/ANDREJ CUKIC
Tomislav Nikolić

Sramno i bahato. Tako u najkraćem u Pokretu obnove Kraljevine Srbije, karakterišu činjenicu da bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić duže od dve godine nije na toj funkciji, ali jeste u predsedničkoj rezidenciji.

– Sramno je ponašanje Nikolića koji bez pravnog osnova boravi u vili od 800 kvadrata, na teret građana. Ljudima je dosta parazita i onih koji na grbači naroda uživaju u luksuzu i privilegijama – rekao je Vojislav Mihailović, potpredsednik stranke koja učestvuje u vlasti i unuk generala Draže Mihailovića, ukazujući da za održavanje zdanja, plate baštovana, spremačica, ostale posluge, kao i troškove struje vode i ostalih potreba, država izdvaja 5.000 evra mesečno.

Nikolić je ostao u vili na Dedinju, pošto Aleksandar Vučić nakon izbornog trijumfa i preuzimanja dužnosti šefa države nije želeo da se useli u predsedničku rezidenciju. On je po odlasku sa Andrićevog venca preuzeo funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom. Pošto je “zaboravio” da izađe iz vile u Užičkoj 23 u kojoj živi sa suprugom Dragicom i taštom, mediji su ga prozivali u više navrata, a jedan dnevni list je naveo da je on “najskuplji srpski neradnik”.

Da takav potez Nikolića “malo smeta javnosti”, mišljenja je analitičar Branko Radun koji ukazuje da neki mediji s vremena na vreme obnavljaju ovu temu, ali je i “politički boje”. Ipak, kako smatra naš sagovornik, to je priča “sa dve strane medalje”.

– Ne vidim da je njegov ostanak toliko problematičan, mada bi se ipak moglo reći da donekle štrči u javnosti, pošto predsednik Srbije ima privilegije definisane zakonom, a ova tu nije spadala. Opet, s druge strane gledano, Nikolić ima i dalje kredibilitet u Kini i Rusiji i uvažavaju ga ključni ljudi tih država, pa je koristan za zemlju zbog tog prolaza do moćnika tih sila, pa ako donosi rezultate koji je problem da koristi tu vilu – pita Radun one koji napadaju Nikolića.

Napominje da od toga ne treba praviti političko pitanje.

– Bio sam i ja kritičar Nikolića dok je bio šef države, ali ipak ga ne treba optuživati tako teškim rečima da se “bahati o našem trošku” – kazao je on.

Pošto je i godinu i po po isteku mandata nastavio život u vili, oktobra 2018, Vlada menja Uredbu o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Srbije i prema njoj kuća postaje zdanje “za boravak i reprezentativne potrebe” čelnika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odnosno Nikolića.

Izmene se nisu bavile rezidencijama za predsednika i premijera, a Aleksandar Vučić i Ana Brnabić su, inače po dolasku na funkciju ostali u svojim stanovima.

Nikolića bi, prema rečima profesora na novosadskom Fakultetu za pravne i poslovne studije Duška Radosavljevića, svako normalan trebalo da prozove pošto je ostao u predsedničkoj vili na Dedinju, kako kaže Srbija “nema posthumna” priznanja.

– Ovakva pojava, moglo bi se reći da je smešna i kriminalna, a Nikolića bi trebalo pitati da li on plaća račune i troškove njenog održavanja – kaže za “Vesti” Radosavljević.

On ističe da je pitanje Nikolićevog ostanka po završetku mandata trebalo rešiti zakonom, a ne uredbom.

– On nije na spisku korisnika državnih zdanja, a pitanje je i da li je ta Uredba ustavna ili je reč o arčenju državne imovine i kršenju Ustava. Nikolić je po odlasku sa mesta šefa države, privatno lice, a ko smatra da je funkcioner posebnog ranga neka njegov status zakonski uredi, a ne da postoje “ljubimci” za koje zakoni ne važe i drugi za koje važe.

Vikendice na Dunavu i Savi

Mnogo buke u javnosti bilo je posle otkrića nelegalne vikendice Tomislava Nikolića, kod Bloka 45 koja se formalno vodi na njegovog starijeg sina. Luksuzna “divlja gradnja” ima po 73 kvadrata, na prizemlju, spratu i potkrovlju, a i pored najava o rušenju bespravno podignutih objekata, još uvek je na istom mestu.

Nikolić, inače Kragujevčanin, osim na Savi ima i luksuzni stan nadomak Dunava u Novom Beogradu, blizu nekadašnje kineske ambasade. Komšije su mu bivši ministar Mlađan Dinkić, teniseri Ana Ivanović i Janko Tipsarević, fudbaler Aleksandar Kolarov…

Izmišljena funkcija

– Penzija predsednika bi mogla da ostane u iznosu u kojem je mu je bila plata, ali ne i boravak u vili kad istekne mandat. Time bi Srbija pokazala da poštuje šefove države koje mi kao narod, baš i ne poštujemo kad odu sa funkcije. Inače, Nikoliću je sadašnje radno mesto izmišljeno. Rusija i Kina su ozbiljni igrači za Nikolića da bi on vodio međunarodnu politiku koju inače vodi predsednik Republike – kaže Duško Radosavljević.

Nemilosrdni mediji

Branko Radun kaže da je deo medija išao u kampanju protiv Nikolića i dok je bio šef države, a sada su samo nastavili.

– Pisali su pre pet godina kako peče rakiju u svom selu dok su u nekim delovima zemlje velike poplave. Kao da je neko hteo da mu nanese veliku štetu problematičnim naslovima od kojih se ne može odbraniti i pored toga što su bili bez dokaza – priča on i podseća da se zbog takvih napisa Nikolić žalio Savetu za štampu.