EPA-EFE
Aljbin Kurti

Politički analitičar profesor Miljazim Krasnići ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn da su odnosi Kosova i SAD ozbiljno ugroženi i ističe da premijer Kosova Aljbin Kurti poseduje “antiamerički sindrom” i celu situaciju doživljava kao neku vrstu borbe s imperijalizmom.

– Prisustvo međunarodne zajednice Kurti doživljava kao neokolonijalizam ili neoimperijalizam, to je unutar jedne  levičarske doktrine, može se reći ekstremno levičarske partije, i zato su svi potezi Kurtija u okviru tog ideološkog stereotipa – smatra Krasnići.

On podseća da su SAD tražile momentalno i bezuslovno ukidanje taksi na robu iz Srbije kako bi se nastavili pregovori u cilju pronalaženja rešenja, a najavu Kurtija da od 15. marta delimično ukine takse vidi kao paradoksalnu vezu sa lokalnim izborima u Podujevu.

– Svi ljudi koji prate dešavanja na Kosovu i na Balkanu i odnose SAD sa Kosovom začuđeni su sa kojom lakoćom se odbijaju ovi zahtevi. Kao što se zna, SAD su imale krucijalnu ulogu za oslobođenje Kosova i za ovo što imamo danas na Kosovu – kaže Krasnići.

“Imidž Kosova je pao na međunarodnoj sceni”

Prema njegovim rečima, Kosovo ne može da opstane bez pomoći SAD jer postoje problemi u zemljama regiona, a Evropska unija je komplikovana i teško donosi odluke.

– Ako Kosovo izgubi podršku SAD može da dođe do unutrašnje krize, može doći do veće konfrontacije unutar kosovskog društva. U toj situaciji Srbija bi mogla da bude agresivnija u odbrani srpskog naroda na Kosovu – navodi Krasnići i napominje da bi takva situacija izazvala regionalnu destabilizaciju.

Krasnići ocenjuje da Kosovo prolazi kroz ozbiljnu institucionalnu krizu jer ni unutrašnja ni spoljna politika nisu usklađene.

– Imidž Kosova je pao na međunarodnoj sceni zbog ove takse, ima puno nedoumica i o namerama nove vlade, pogotovo Kurtija, za koga se za sada može reći da ima konfrontirajući pristup unutar političke scene Kosova. Ima i elemente antiamerikanizma. Kako će se to odvijati ne znam, ali ako se razvija ovako sa ovim potencijalom konfrontacije i unutar Kosova i sa SAD doći ćemo do jedne krizne situacije. Niko ne zna kako će se razvijati, ali će sigurno biti loše i za Kosovo i za region – upozorava Krasnići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here