Youtube/OE24.TV
Maksimilijan Kraus

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus čestitao je Srbima Božić i osudio nedavnu odluku Prištine da zabrani patrijarhu srpskom Porfiriju da poseti Kosovo i Metohiju.

“Čestitao bih srpskim pravoslavnim vernicima Božić, da ga proslave u miru i radosti”, poručio je Kraus.

On je oštro osudio prištinske vlasti zbog prethodne zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo.

“Gde su tu verske slobode kad se poglavaru srpske crkve zabranjuje odlazak u svoj dom – Pećku patrijaršiju, kao i da praznike provede sa svojim vernicima. Prvobitna odluka Prištine predstavlja flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i pre svega verskih sloboda Srba na Kosovu i Metohiji”, naglasio je on.

Kraus je kazao da je takva odluka prištinskih vlasti bila nerazumna i neprihvatljiva, i upitao gde je bila osuda međunarodne zajednice, posebno EU, ali i austrijske vlade.

“EU, ali i austrijska vlada toliko pričaju o verskoj slobodi, a o ovom slučaju ćute. Zabrana srpskom patrijarhu da ode u Pećku patrijaršiju je kao da se papi zabrani dolazak u Vatikan ili Jerusalim. Na to sigurno ne bi ćutali”, poručio je on.

Kraus je poželeo Srbima na KiM i celom svetu da i pored ovog kršenja njihovih prava u miru sa svojim porodicama proslave Božić.