EPA-EFE

Buduće pandemije mogle b da bude smrtonosnije od Covid-19, pa lekcije iz pandemije koronavirusa ne bi trebalo zanemariti. Svet bi trebalo da bude u pripravnosti na pojavu novog virusa, rekla je jedna od kreatora vakcine AstraZeneka.

Koronavirus je usmrtio 5,26 miliona ljudi u svetu prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, a šteta koju je naneo računa se u trilionima dolara, što je potpuno promenilo život milijardama ljudi.

– Istina je da bi iduća pandemija mogla da bude gora. Mogla bi da bude zaraznija, smrtonosnija, ili oboje – rekla je Sara Gilbert, prenosi BBC.

– Ovo nije poslednji put da virus ugrožava naše živote i egzistenciju – kaže ona.

Gilbert, profesorka na Univerzitetu Oksford, rekla je da svet mora bolje da se pripremi za novi virus.

– Ne smemo zanemariti napredak koji smo postigli, znanje koje smo stekli – dodala je.

Napori za okončanje pandemije neujednačeni su i fragmentirani. Zemlje sa niskim dohotkom imaju ograničen pristup vakcinama, dok „zdravi i imućni“ u bogatim zemljama već primaju buster doze, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Panel zdravstvenih stručnjaka koji je oformila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pozvao je na trajno finansiranje i veću sposobnost istraživanja pandemija kroz novi sporazum. Jedan od predloga je izdvajanje najmanje 10 milijardi dolara godišnje za pripravnost na pandemije.

Koronavirus je otkriven u Kini krajem 2019, a vakcine su razvijene u rekordnom roku.

Gilbert je rekla da protein šiljka soja omikron sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju širenje virusa.

– Prisutne su dodatne promene koje možda znače da bi antitela dobijena vakcinom ili zarazom nekog drugog soja, mogla da bude manje efikasna u sprečavanju zaraze omikronom – rekla je Gilbert.

– Dok ne budemo više znali, moramo da budemo oprezni i preduzmemo korake da usporimo širenje ovog novog soja – upozorila je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here