EPA-EFE/FLORIAN WIESER
Rudolf Anšober

Austrija u ponedeljak popušta mere zaključavanja usled kojih počinju da rade uslužne delatnosti, ali za odlazak kod frizera ili masera neophodno je imati negativan test na korona virus, istakao je danas ministar zdravlja Rudolf Anssober.

„Imali smo dugu fazu zaključanosti, koja je trajala od 2.novembra uz kratke prekide, što je bilo veliko opterećenje za građane i privredu. Međutim nismo imali alternativu jer smo morali smanjiti previsoki broj novozaraženih”, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Zaključavanje je, prema njegovim rečima delovalo u Austriji i zato je mogućće preduzeti veoma veoma obazrive i kontrolisane korake ka otvaranju.

Anšober je podvukao da je Austrija uz otvaranje u nekim oblastima pooštrila mere kao što je u režimu ulaska u zemlju, ali i proširenja obaveze nošenja maske tipa FFP2.

Najvažnija mera, dodaje, je uvođenje testova za pristup uslužnim delatnostima.

„Tim testovima otkrivamo asimptomatično obolele i možemo ih izolovati. U decembru smo počeli sa dobrovoljnim masovnim testiranje, kojem se odazvao 20 do 30 odsto građana. Uspeli smo da otkrijemo na hiljade zaraženih. Ali na testiranje su išli pretežno osobe koje se inače paze. Sada, uvođenjem testa za pristup nekoj usluzi, obuhvatićemo veći deo stanovništva”, objasnio je Anssober.

Ukazao je da se kreći sa testiranjem za korišćenje usluga frizera, masera, kozmetičara, ali će u nekom kasnijem koraku, kada bude došlo do otvaranja gastronomije, pozorišta, to biti uvedeno i za te oblasti.

Anssober je ukazao da će Austrija danas preći broj od 10 miliona sprovedenih testova od početka pandemije, ukazujući da su kapaciteti za testiranje prošireni par hiljada na početku na 100.000 dnevno.

„Cilj testiranja za dobijanje pristupa nekoj usluzi biće signal da otvaranje može biti i doprinos za veću bezbednost”; kazao je on.

Anssober je dodao da rezultati testova ne smeju biti stariji od 48 sati, pa je sada, kazao je u šali, veliki izazov kombinovati termin za šišanje i testiranje, pošto su termini kod frizera već „rasprodati” za više nedelja unapred.

Ministarka privrede Margarete Ssrambek ukazala je da je za postepeno otvaranje privrede neophodna i sveobuhvatna strategija testiranja.

Navela je da neka preduzeća već nude testiranja svojim zaposlelnima.

Država, kako je dodala, pomoćiće finansijski firmama koje sprovode testiranje svojih radnika.

„Za svaki test koje sprovede preduzeće dobijaće po 10 evra. Ta nadoknada troškova važi za sve firme koje imaju sedište u Austriji”, objasnila je Ssrambek.

Ova vrsta pomochi države moćiće da se zatraži nadknadno, a obračunavaće se kvartalno, dodala je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here