EPA
Kamatna stopa raste: Guverner RBA Filip Lou

Novac postaje sve skuplji u Australiji. Banka državnih rezervi (RBA) je u utorak četvrti mesec zaredom podigla zvaničnu kamatnu stopu na gotovinu, i to za pola procenta, pa ona sada iznosi 1,85 odsto.

To je posle prve korekcije, 3. maja ove godine, podiglo referentnu kamatu za ukupno 1,75 posto, sa rekordno niskih 0,10 posto tokom pandemije.

Posle sastanka glavnog odbora RBA, guverner Filip Lou je izjavio da je malo verovatno da će ovo povećanje stope biti i poslednje u tekućoj godini.

– Odbor očekuje da ćemo preduzeti dalje korake u procesu normalizacije monetarnih uslova u narednim mesecima, ali nismo na unapred zacrtanom putu. Veličina i tajming budućih povećanja kamatnih stopa biće vođeni pristiglim podacima i procenom Odbora o izgledima za inflaciju i stanju na tržištu rada – rekao je Lu i naglasio da će Odbor RBA biti posvećen tome da učini ono što je neophodno kako bi se osiguralo da se inflacija u Australiji vremenom vrati u željene okvire.

Ovaj potez Banke državnih rezervi najviše će pogoditi građane koji imaju stambene kredite sa varijabilnom kamatom. Naime, banke su prilikom svakog prethodnog podizanja referentne stope takođe povećavali svoje kamate na kredite, prosleđujući opterećenje na potrošače.

Iz Sent Džordž banke kažu da je njihova kamata već otišla gore najbrže od 1994. godine. I očekuju da se tu neće zaustaviti.

Ekonomisti iz Sent Džordža su čak izneli očekivanje da bi zvanična kamatna stopa RBA do kraja godine mogla da dostigne i više od 3,00 procenta.

Prema njihovom mišljenju, kamata će se podizati na svakom mesečnom sastanku Odbora, barem do februara iduće godine.

Kako će najnoviji rast kamata pogoditi one koji su u stambenim kreditima?

Prema proceni ekonomista, rate kredita sa varijabilnom kamatom će narednih dana ponovo porasti, a ukoliko banke isprate povećanje RBA, to znači da će domaćinstva koja imaju kredit od 500.000 dolara plaćati 140 dolara više na mesečnom nivou.

Drugim rečima, kredit od pola miliona, koji se smatra za prosečan iznos, poskupeće u tom slučaju 472 dolara mesečno u odnosu na nivo sa početka maja.

Najveći pritisak osetiće oni koji su nedavno kupili prvu nekretninu, jer se uglavnom radi o mlađim ljudima koji nemaju značajnu ušteđevinu ni vrlo visoka primanja. Ovo mišljenje deli i Voren Hogan, direktor kompanije EQ Economics i nekadašnji glavni ekonomista ANZ banke.

On je posebno izdvojio činjenicu da su čelnici RBA sve do kraja prošle godine izjavljivali da je malo verovatno da će kamatne stope porasti sa 0,10 posto bar do početka 2024. godine.

To je, prema Hoganovom mišlljenju, povuklo mnoge ljude da pozajme više novca za kupovinu nekretnina.

– Mislim da su prvi kupci kuća oni koji imaju najveće pritužbe i oni su najranjiviji na rast kamatnih stopa. Kada im je centralna banka rekla da će stope ostati tamo gde jesu, bez obzira na to koliko uzimali to uslovno, ta barijera se gubila na širem nivou društva i ljudi su uzimali kredite. A sada se suočavaju sa najznačajnijim pooštravanjem monetarne politike u modernoj eri – kaže Hogan.

Ovaj ekonomista smatra i da će recesija postati „realan rizik“ ukoliko RBA bude suviše brzo podizala zvaničnu kamatnu stopu u narednim mesecima.

– Mislim da samo treba da budu strpljivi s ovim ciklusom pooštravanja i da pokušaju da ovu inflaciju stave pod kontrolu tokom nekoliko godina, umesto da požuruju i pokušaju da to urade u roku od godinu dana – upozorio je Voren Hogan.

Jedno je sigurno – ako imate kredit na nekretninu sa varijabilnom kamatom, za nekoliko dana možete da očekujete novi udarac po džepu.

Teško do željene inflacije

Prema zvaničnim podacima, inflacija u Australiji dostigla je 6,1 posto. Guverner RBA Filip Lou priznaje da će biti teško vratiti u planirane okvire.

– Za Odbor RBA jedan od glavnih prioriteta je povratak inflacije na nivo između dva i tri posto tokom vremena, uz održavanje celokupne ekonomije na jednakom nivou. Put ka očuvanju tog balansa je izuzetno uzak i obavijen oblacima neizvesnosti, i to ne samo zbog globalnih dešavanja – upozorio je Lou.

ČALMERS: Odluka koja “peče”

Savezni blagajnik Džim Čalmers upozorava da će najnovija odluka RBA „opeći“, iako se domaćinstva u Australiji pripremaju i za dalje povećanje stope.

– Ova odluka nije iznenađenje i nikome nije šok, ali će i dalje da „opeče“. Porodice će sada morati da donose teže odluke o tome kako da izbalansiraju kućni budžet, suočene i s drugim pritiscima, kao što su veće cene namirnica i više cene struje, kao i troškovi drugih osnovnih potrepština – rekao je Čalmers u Parlamentu i naglasio da su znaci upozorenja bili jasni i pre izbora, a kao rezultat će i donja linija budžeta Savezne vlade biti pogođena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here