Tanjug/AP
Rezervna banka Australije u Sidneju

Banka državnih rezervi (RBA), kako su prognozirali pojedini stručnjaci, dok su se drugi nadali da to toga neće doći, osmi put zaredom podigla je zvaničnu gotovinsku kamatnu stopu.

RBA je u utorak, na poslednjem zasedanju za 2022, podigla gotovinsku stopu za 25 baznih poena, pa ona iznosi 3,1 odsto (najviši nivo od kraja 2012).

“Inflacija u Australiji je izuzetno visoka, 6,9 odsto od početka godine do oktobra. Globalni faktori objašnjavaju veliki deo visoke inflacije, ali jaka domaća tražnja u odnosu na sposobnost privrede da zadovolji tu potražnju, takođe igra ulogu. Vraćanje inflacije na ciljanu zahteva održiviji balans između ponude i potražnje“, naveo je guverner RBA Filip Lou u saopštenju.

Očekuje se da će stopa inflacije u Australiji dostići vrhunac od osam odsto u toku tekućeg tromesečja, a već je na nivoima koji nisu viđeni još od 1990.

Preferirani pokazatelj Centralne banke je bilo povećanje cena, koje je iznosilo 6,1 odsto u periodu jul-septembar, što je daleko od ciljane inflacije RBA, koja bi trebalo da bude u okviru od dva do tri odsto.

Prekomerna državna potrošnja tokom pandemije u kombinaciji sa rastućim cenama energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu izazvala je porast inflacije u mnogim zemljama.

Lou je naznačio da će gotovinska stopa RBA dalje rasti, u zavisnosti od stanja globalne ekonomije, potrošnje domaćinstava i šta se dešava sa platama i cenama.

– Veličina i vreme budućeg povećanja kamatnih stopa i dalje će se određivati na osnovu pristiglih podataka i procene Odbora RBA o izgledima za inflaciju i tržišta rada. Odbor ostaje odlučan da vrati inflaciju na ciljani iznos i učiniće sve što je neophodno da se to postigne – istakao je guverner.

Državni blagajnik Džim Čalmers rekao je da se pun uticaj povećanja kamatnih stopa očigledno oseća.

– Pored toga, teški vremenski događaji i prirodne katastrofe značajno utiču na našu ekonomiju i budžet – rekao je Čalmers, podsećajući na razorne poplave koje su proteklih meseci pogodile jugoistok zemlje.

S jedne strane Komonvelt banka, kao najveći davalac hipotekarnih kredita u Australiji, očekuje da će gotovinska stopa RBA dostići 3,35 odsto, kao i da će RBA smanjiti kamatnu stopu za pola poena do kraja 2023.

Međutim, šef australijske ekonomije u ANZ banci Dejvid Plank rekao je da njegova banka očekuje još tri povećanja kamatne stope, s najvišim nivoom od 3,85 odsto do maja iduće godine.

– Niska godišnja kamatna stopa od 2,41 odsto za nove varijabilne stambene kredite koju smo imali u aprilu, sada može da dostigne i 5,08 odsto, pod pretpostavkom da se novembarske i decembarske stope RBA prenesu u potpunosti na zajmoprimce – istakla je Eliza Oven, šef istraživanja kompanije CoreLogic Australija.

Pored toga, kako je Oven naglasila, krediti sa fiksnom kamatnom stopom moraće da se refinansiraju. Za tri godine umesto nekadašnjih 1,95 odsto, kamata će skočiti na više od pet odsto.

Većim troškovima zaduživanja izložena su i preduzeća.

– Porast kamatnih stopa nije iznenađenje, ali će povećati pritisak na poslovne i kućne budžete u kritično doba godine – rekao je Gavan Ord, viši menadžer u CPA Australija.

Među 1200 ljudi koje je CPA anketirao ovog meseca, više od petine je navelo povećanje kamatnih stopa kao svoju brigu broj jedan za novu godinu.

Čak i oni bez kredita mogli bi biti izloženi većim troškovima, jer su zakupci upozoreni da mogu očekivati porast rente.

– Mnogi stanodavci prenose povećanja kamatnih stopa na iznajmljivače – rekao je Mark Degotardi, izvršni direktor Udruženja stambene industrije zajednice u NSW.

Upravni odbor RBA će tokom januara napraviti pauzu, a naredna sednica je zakazana za 7. februar 2023.

Rast mesečnih rata

Monetarna politika nije tako brzo pooštrena u Australiji od druge polovine 1994, kada je RBA podigla gotovinsku stopu za 275 baznih poena tokom pet sastanaka.

Svako povećanje od četvrtine poena dodaje oko 75 dolara mesečne otplate za svakih 500.000 dolara pozajmljenih, rekao je RateCiti.

Porast od 300 baznih poena od maja povećao bi mesečne otplate za 834 dolara za takvu hipoteku.

Pogođeno tržište nekretnina

Nekoliko sektora privrede je tako osetljivo na kamatne stope kao tržište nekretnina, a efekat povećanja do prošlog meseca je već bio očigledan, rekla je Eliza Oven.

– Od maja do oktobra ove godine, mesečna vrednost obezbeđenih finansija opala je za 17,9 odsto. Godišnji obim prodaje je za 13,3 odsto manji u odnosu na ovaj period prošle godine – rekla je Oven.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here