NATO
Sednica NATO-a

To što je Ukrajina dobila status partnera NATO-a širokih mogućnosti ne doprinosi jačanju bezbednosti u Evropi, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li je Kremlj registrovao da je Alijansa dala ovaj status Kijevu, kao i da se to desilo 12. juna baš kad se slavio Dan Rusije, Peskov je potvrdio da taj događaj nije prošao neprimetno u Moskvi i podsetio da je stav Rusije prema širenju NATO-a ka granicama Rusije dobro poznat.

– Uvek s velikom pažnjom pratimo približavanje vojne infrastrukture NATO-a našim granicama i prinuđeni smo da preduzimamo odgovarajuće neophodne mere za očuvanje sopstvene bezbednosti. Uzimajući u obzir karakter NATO-a i prvobitni cilj zašto je formirana Alijansa, kao mehanizam konfrontacije, uvek pažljivo pratimo procese u okviru kojih Severnoatlantski pakt apsorbuje nove zemlje u različitim formatima – rekao je Peskov.

Peskov u isto vreme ističe da u Kremlju smatraju da jedan takav korak ne doprinosi jačanju bezbednosti i stabilnosti u Evropi.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je prošlog petka obelodanio da je Kijev dobio status partnera NATO-a širokih mogućnosti.

Na sajtu Alijanse navedeno je da je ovaj status deo Inicijative za partnersku interoperabilnost, čiji je cilj održavanje i produbljivanje saradnje između Alijanse i partnera koji su dali značajan doprinos operacijama i misijama NATO-a.

Kako se navodi, Ukrajina je, između ostalog, dala doprinos šaljući vojnike u misije na Kosovu i u Avganistanu.

Ovakav status ima još pet država — Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska, navodi se u saopštenju NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here