Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Nakon susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putin, Vučić je izjavio da o nekim stvarima ne može javno da se govori.

U nastavku pročitajte transkript sa susreta dva predsednika koji je objavio Kremlj.

Vladimir Putin: Poštovani gospodine predsedniče! Izuzetno mi je drago što Vas vidim.

Želeo bih da Vam se zahvalim na dolasku na proslavu povodom pobede u Velikom domovinskom ratu na vojnu paradu. Sutra će jedinice Vojske Srbije, zajedno sa ruskim drugovima po oružju marširati Cvetnim trgom.

Veoma pragmatični, ali u isto vreme i posebni, odnosi naše dve savezničke zemlje se dobro razvijaju.

Na početku našeg sastanka želim da Vam čestitam na ubedljivoj pobedi vaše stranke na parlamentarnim izborima.

Aleksandar Vučić: Hvala vam puno.

Vladimir Putin: Odnosi naših zemalja razvijaju se u svim oblastima, uključujući ekonomiju. Prošle godine je trgovina, po mom mišljenju, porasla za 22,6 posto, a ove godine u prvom kvartalu već je 7,7.

Aktivno i uspešno sarađujemo u borbi protiv koronavirusa, nastavljamo da ulažemo, razvijamo odnose u svim oblastima, uključujući bezbednosna pitanja, borimo se protiv savremenih pretnji – ne samo pandemije, već i protiv organizovanog kriminala i terorizma. Radimo na polju vojne i vojno-tehničke saradnje.

I naravno, naše odnose razvijamo u oblasti kulture, obrazovanja, kao i u duhovnoj sferi.

Veoma mi je drago što vas vidim. Još jednom, dobrodošli.

Aleksandar Vučić: Poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju.

Veoma mi je drago što imam priliku da se danas sastanem sa Vama i porazgovaram o čitavom spektru naših odnosa.

Srbija i Rusija su iskreni prijatelji. Pre svega, hteo bih da Vam zahvalim što ste uvek našli vreme za Srbiju. To je veoma važno za nas i to zaista cenimo.

Imamo prijateljske, konstruktivne, i optimistične odnose u svim oblastima. Naši politički odnosi su na najvišem nivou. Nadam se da, kao i uvek, da zajedno sa Vama možemo mnogo učiniti na povećanju prometa.

Još jednom želim da izrazim veliku zahvalnost i Vama lično, gospodine predsedniče i dragi prijatelju, na nedvosmislenoj podršci vitalnim , nacionalnim i državnim interesima Srbije, naročito njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Kao što znate, imamo veoma tešku političku situaciju na Zapadnom Balkanu. O ovom pitanju ćemo razgovarati.

Želeo bih još jednom da naglasim da Srbija kao slobodna i nezavisna država održava vojnu neutralnost. Mislim da je to jedina zemlja u regionu koja ima takav položaj.

Još jednom Vam se zahvaljujemo na podršci i na pomoći oko epidemije koronavirusa. Veliko hvala Vama, puno hvala ruskom narodu.

Za mene lično i za moju zemlju Srbiju, Vaša pozivnica da sutra učestvujemo na Paradi pobede je velika čast. Ponosni smo na našu zajedničku pobedu. Naravno, učinili ste sve po pitanju očuvanja istorijske uspomene na Drugi svetski rat. Mi ćemo pomoći po ovom pitanju.

Hvala vam na podršci. Hvala na čestitkama.

I naravno, čekamo vas pre kraja godine u Beogradu, u Srbiji. Nadam se da ćemo imati priliku da vam pružimo srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo koje nam uvek pružate.

Hvala još jednom.

Vladimir Putin: Hvala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here