EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Američkoj administraciji je ostalo malo vremena kako bi revidirala svoju odluku po pitanju Sporazuma o otvorenom nebu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je ujedno ocenio i da će to pitanje biti jedno od mogućih tema razgovora na predstojećem samitu predsednika SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

– Vremena je sve manje, mi sprovodimo sve procedure i uskoro taj proces privodimo kraju – istakao je Peskov.

Podsetimo, Savet federacije Rusije će 2. juna razmotriti zakon putem kojeg će Rusija konačno istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu. Nakon što zakon bude usvojen, kako bi stupio na snagu potrebno je i da ga potpiše predsednik.

Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima.

Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here