EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Kremlj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da postanu članice NATO-a i planira da obavi detaljnu analizu posledica, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Već smo govorili da je za nas, naravno, to najvažnije pitanje i mi ga veoma pažljivo pratimo. Postoji povod za veoma duboku analizu mogućih posledica. Mi ne smatramo da će članstvo Finske i Švedske u NATO nekako ojačati i usavršiti arhitekturu bezbednosti na našem kontinentu“, rekao je on.

On je, govoreći u kontekstu događaja u Ukrajini, skrenuo pažnju da Rusija nema teritorijalnih sporova ni sa Finskom ni sa Švedskom, za razliku od Ukrajine, koja, ako bi postala članica Alijanse stvorila ogromne rizike za ceo kontinent.

Peskov je podvukao da je pitanje stupanja Švedske i Finske u NATO ozbiljno, izaziva zabrinutost i da će Rusija veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice ulaska Finske i Švedske u NATO u smislu bezbednosti Rusije.

„Pažljivo ćemo pratiti šta će se događati i beležiti izjave. Švedska je izjavljivala da ne namerava čak ni pod uslovima članstva u Alijansu da na svojoj teritoriji razmesti neke strane vojne baze ili sisteme naoružanja“, dodao je portparol Kremlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here