Krenuli u nove izazove

0

Ponosni na sve što su učinili: Nije izostala ni slavljenička torta
 

U ovom periodu članovi ovog udruženja ostvarili su brojne uspehe, najviše folklorna sekcija kako na nivou Austrije tako i na takmičenjima i manifestacijama u matici i drugim državama. Učestvovali su bezbroj puta u humanitarnim akcijama, pomagali izgradnju hramova u Salcburgu i Salfeldenu, predstavljali srpsku kulturu i tradicije u gradu i pokrajini Salcburg.

 

Nagrade najzaslužnijima

U KSZS su se pobrinuli da nagrade sve one koji su doprineli razvoju udruženja i pomogli u njegovom radu, ali i one sa kojima praktično svakodnevno sarađuju. Odato je priznanje za saradnju i srpskim zajednicama u Austriji i brojim klubovima. Posebna priznanja pripala su predstavnicima gradskih institucija, Radničkoj komori. Nisu zaboravljeni ni brojni sponzori kao i nekoliko porodica koje su od prvog dana sa KSZS.

Te, za mnoge daleke 1999. godine, u Mocartovom gradu, nikla je KSZS zahvaljujući najviše Nenadu Šulejiću, koji je od tada na čelu ovog udruženja:

– Svi koji me poznaju i sa kojima sam sarađivao znaju da sam ostao isti od kada sam došao ovde u Salcburg pre 30 godina i od kada sam najviše sa mojom porodicom, ali i brojnim prijateljima 1999. osnovao udruženje. Drago mi je pre svega zbog dece, koja su naš oslonac. Tako će biti i ubuduće jer smo spremni za sve izazove. Ponosan sam na sve koji su učestvovali u osnivanju udruženja, ali sam najponosniji što sam Srbin – rekao je predsednik KSZS Nenad Šulejić na proslavi jubileja, u hotelu Park u Salcburgu.

 

Telegrami

Zvaničan poziv da učestvuje na proslavi bio je upućen lično predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Ipak, zbog obaveza Dodik nije stigao u Mocartov grad ali je bio tu Mladen Filipović. Uz to stiglo je pismo iz kabineta predsednika Srpske u kome čestita jubilej udruženju iz Salcburga. Nenad Šulejić je pročitao i telegram koji je poslala Jelica Dimitrijević, nekadašnji konzul u Salcburgu. Ona je sada na službi u Norveškoj, ali je poslala predivnu poruku u kojoj je čestitala jubilej uz izvinjenje što nije u mogućnosti da lično prisustvuje proslavi.

On je istakao da je ideja osnivanja KSZS ne samo čuvanje, nego i predstavljanje bogate srpske kulture i tradicije. Upravo se u tome, kako je kazao, prethodnih godina u potpunosti uspelo i to će i dalje biti glavni zadatak. Šulejić je zahvalio brojnim gostima što su se odazvali pozivu da uveličaju jubilej.

Osmišljen program upotpunjen je dolaskom brojnih predstavnika institucija grada, ali i srpske diplomatije, zajednica, udruženja i klubova širom Austrije. Bili su tu predstavnici Skupštine grada, Radničke komore grada i pokrajine, sindikalnih organizacija, kulturnih i socijalnih institucija. Srpske predstavnike je predvodio generalni konzul Vladimir Novaković i konzul Olivera Starčević iz Salcburga. Na svečanost su došli i predsednik Saveza Srba Austrije Zoran Aleksić, predstavnik Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, predstavnici SKPD Prosvjeta iz Beča, predsednici srpskih zajednica, klubova i udruženja iz Austrije, brojni sponzori i prijatelji KSZS.

Za nezaboravno veče pobrinuli su se muzički ansambl Danica na čelu sa Zoranom Šijakovićem, koji je inače bio sa Nenadom Šulejićem kada se osnivala Kulturno sportska Zajednice. Aleksandra Milovanović iz udruženja Bambi iz Beča, sjajno je pevala starogradske pesme. Pohvale zaslužuju i voditelji programa kao i svi koji su učestvovali u pripremi jubileja. Na sve su u KSZS mislili prilikom proslave 15 godina rada. Nije izostala ni velika torta koja je pripremljena posebno za ovu priliku.
 

Priznanje Saveza

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić uručio je posebno priznanje Nenadu Šulejiću u ime organizacije na čijem je čelu. On je naglasio da je rad KSZS dobar primer kako treba jedno srpsko udruženje da predstavlja svoju zemlje i radi na očuvanju tradicije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here