Pixabay.com

U današnje vreme mnogi ljudi se premalo kreću. Vozimo se automobilom na posao ili u kupovinu. Vozimo se liftom. Sedimo ispred televizora i uopšte previše sedimo.

Redovno kretanje je važno u starosti. Bez kretanja se smanjuje snaga mišića. Mnoge bolesti se pogoršavaju. Nikad nije kasno da se započne s kretanjem.

Dobri efekti kretanja i vežbi

Kretanje deluje pozitivno na zdravlje.

Dijabates, šećerna bolest: kretanjem se povećava potrošnja energije. Šećer u krvi se smanjuje. Metabolizam se poboljšava.

Srce i krvotok: premalo kretanja povećava rizik od srčanog infarkta. Istrajnošću u kretanju i vežbama snižava se krvni pritisak.

Depresija, bolest psihe, velika tuga: Kretanje nas čini srećnijima. Hormoni stresa se smanjuju. Pojačano je oslobađanje hormona sreće. Nakon napetosti je lakše opuštanje.

Reuma, bolest tetiva, mišića i zglobova sa mnogo bolova: Redovno i pravilno kretanje i vežbe su posebno važni kod reumatskih oboljenja. Kretanje održava zglobove glatkima i pokretljivima. Snažni mišići rasterećuju kosti i tetive.

Artroza, istrošenost hrskavice u zglobovima: kretanjem se važna tečnost u zglobu preko hrskavice dopunjava. Ona hrani i podmazuje zglobove. Lek protiv bolova može da se uzme i pola sata pre kretanja i vežbi.

Osteoporoza, razgradnja ćelija kostiju: redovno kretanje stimuliše metabolizam u kostima. Jake kosti se ne lome tako lako.

Kretanje i vežbe uključiti u svakodnevni život

Na primer, moguće je da se ide peške u kupovinu, da tražimo duže staze, penjemo se uz stepenice, ne koristimo lift, nosimo terete pazeći na opterećenje kičme, 3 puta nedeljno da se planiraju vežbe, uvek istog dana u nedelji i u isto vreme.

Toliko kretanja i vežbi je potrebno

Krećite se i vežbajte najmanje 2 ½ sata nedeljno. Svakodnevne aktivnosti i vežbe najmanje 10 minuta odjednom, pola sata dnevno. Treba da se malo zadišete.

Različite vrste kretanja

Kretanje jača naše telo višestruko i raznoliko. Snagu trebamo, na primer, kada nosimo torbe za kupovinu. Ravnoteža i koordinacija su važne kako bismo smanjili padove i nezgode. Izdržljivost trebamo pri penjanju uz stepenice. Poktretljivost pomaže kada se obuvamo. Različitim vežbama možemo to sve da treniramo.

Na ovo morate da obratite pažnju

Pre nego što počnete da radite vežbe, preporučujemo Vam preglede Vašeg zdravstvenog stanja kod kućnog lekara. Ako uzimate lekove, pitajte na šta morate da obratite pažnju.

Kretanje i vežbe treba da predstavljaju zadovoljstvo. Započnite lagano s kratanjem. Najpre, broj vežbi kretanja neka raste, zatim učestalost i intenzitet neka se povećava.

Različite ponude za vežbanje

Internet stranice: www.swissheart.ch/nc/de/news-anlaesse/news.html#7/21/0/0/

www.rheumaliga-shop.ch/ (Brošure s uputstvima za kretanje)

www.prosenectute.ch/de/dienstleistungen/freizeit/bewegung-und-sport.html

Usluge/slobodno vreme/kretanje i sport (Videos)

lokalne usluge za kretanje: von Pro Senectute, Turnverein, Caritas, usw.

Pro Senectute – za starije osobe, gimnastičko udruženje, Karitas, itd.

Izbeći padove

Svaki treći čovek starosti od 65 godina i više padne najmanje jednom godišnje. Razlozi za to mogu da budu: ustajanje noću, bez da se upali svetlo (spoticanje preko tepiha, kablova, o predmete koji se nalaze okolo), loša ravnoteža (malo snage u mišićima, teškoće s vidom), neodgovarajuće cipele. Najviše nezgoda se dešava u dnevnoj ili u spavaćoj sobi.

Šta može da se uradi:

Tepihe osigurati da se ne klizaju postavljanjem ispod njih protivkliznih prostirki.

Ivice zalepiti trakom za tepihe s donje strane.

Ručni držač zu stepenice dosledno koristiti.

Prolivenu tečnost odmah obrisati.

Obuvati čvrste, ravne kućne papuče. Ne hodati u čarapama.

Postaviti prostirke protiv klizanja u kadu i pod tuš. Još bolje trake protiv klizanja zalepiti po podu (Liga za reumatizam).

U kupatilu montirati rukohvate (Liga za reumatizam).

LED-sijalice sa žutim svetlom montirati u lampe, ne sijalice koje štede struju. Moguće je u spavaćoj sobi da se ugradi lampa s detektorom pokreta.

Gde možete dobiti pomoćna sredstva:

Hilfsmittel-Stelle, Sanitäts-Haus, Rheuma-Liga Hilfsmittel, Fach-Stelle für Seh-Behinderte, Suva

Mesto za pomoćna sredstva, Medicinska radnja, Liga za reumatizam, Stručno mesto za osobe oštećenog vida, Suva

Prevencija pada:

Ugradite mnogo kretanja i vežbi u svakodnevni život. Radite vežbe i kretanje kod kuće. Prisustvujte specijalnom treningu protiv pada.

Podesite naočare i nosite zatvorene cipele koje Vam odgovaraju. Poštujte sopstvene granice u domaćinstvu, slobodnom vremenu i mobilnosti. Izbegavajte rizike, ako je potrebno, prihvatite pomoć.

Isplati se delovati, da bi se izbegli padovi!

Autor: Ursula Mosimann, Pro Senectute
Website Pro Senectute Schweiz: www.prosenectute.ch, Tel. +41 (0)44 283 89 89

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here