M. Karović
Savo Štrbac

Ustavni sud Hrvatske prvi put je priznao da su neka županijska tužilaštva u ovoj zemlji opstruisala istrage za ratne zločine protiv Srba.

U presudi donetoj krajem prošle nedelje po tužbi porodice Bogdana Mudrinića, ubijenog između 11. i 13. decembra 1991. u Bjelovaru, Ustavni sud je odredio odštetu od 70.000 kuna (9.700 evra), na ime “neefikasnosti u istrazi ratnih zločina” Županijskog državnog tužilaštva u Bjelovaru.

Mudrinića su iz njegove kuće odveli pripadnici oružanih snaga Hrvatske u zatvor u Virovitici gde je i preminuo, ali do danas se ne zna gde je sahranjen. Protiv trojice hrvatskih vojnika 15. novembra 2001. otvorena je istraga, a ubrzo je podignuta i optužnica. Međutim, jedan po jedan su polako skidani sa optužnice, da bi presudom od 6. marta 2006. godine bila oslobođena i poslednja dvojica optuženih zbog čega je porodica uputila ustavnu tužbu.

– S obzirom na sve navedene okolnosti, a posebno na propust da se utvrdi zapovednik vojnog zatvora u Virovitici, neobjašnjive zastoje u istrazi posle 2009. godine, te sveukupni protek vremena, Ustavni sud ocenjuje da u konkretnom slučaju nije sprovedena delotvorna istraga – piše u odluci Ustavnog suda koja predstavlja pravi presedan u hrvatskom pravosuđu.

Međutim, Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, kaže da Krajišnici ne treba da se nadaju da će se posle ove presude ubzati rešavanje brojnih, još nerešenih ubistva Srba tokom i posle rata u Hrvatskoj.

– Do sada je većina zločina nad Srbima u Hrvatskoj presuđivana ne pred lokalnim, hrvatskim sudovima, već pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i to tek nakon što je Veritas, u saradnji s nekoliko nevladinih organizacija iz Hrvatske, odlučio da se zbog namerne opstrukcije u rešavanje ratnih zločina nad Srbima pravda potraži u Strazburu. Tamo je dosad presuđeno već 15 ili 20 takvih predmeta posle čega je Hrvatska morala da plati porodicama odštete od po 20.000 evra, plus nekoliko hiljada evra sudskih troškova. Sa ovom poslednjom odlukom Ustavnog suda, hrvatsko pravosuđe je faktički odlučilo da prištedi državi jer će isplatiti duplo manji iznos od onog na koji bi ih sud u Strazburu obavezao – ističe Savo Štrbac.

“Strazburški proces”

Savo Štrbac otkriva da je u toku priprema dokumentacije za novi “strazburški proces” u vezi sa zarobljavanjem i ubistvom više Srba sa Kupresa u aprilu 1992. godine.

– Hrvatska vojska je došla u drugu državu, zarobila šezdesetak civila i pripadnika Teritorijalne odbrane, a zatim ih je vodala po zatvorima u Splitu i Zadru, kao i po Bosni. Pritom ih je konstantno tukla, pa je trojica zatvorenika od tih batina preminulo. Od ukupnog broja zarobljenih do danas se ne zna sudbina 16 ljudi. Postoje svedoci koji su taksativno nabrojali i one koji su zarobljeni i oni koji su ih zarobili, ali uprkos tome za ovaj događaj niko u Hrvatskoj nije osuđen. Većina porodica koje su tražile naknadu štete je odbijeno zato što “nema krivičnog dela”, jer nema ni istrage. Pred Sudom za ljudska prava u Strazburu ćemo izaći sa tužbom zbog “neefikasne istrage” i očekujemo da ćemo dobiti taj spor – navodi Štrbac.