Krim odbacio pregovore sa Kijevom o statusu poluostrva

sputniknews.com, Vestionline
1
pixabay.com
Krim

„Pitanje ruskog statusa Krima zauvek je zatvoreno i neće biti nikakvih pregovora o tome“, izjavio je ruski senator iz krimskog regiona Sergej Cekov, komentarišući peticiju koja se pojavila na sajtu predsednika Ukrajine, a u kojoj se predlaže hitno iniciranje pregovora o vraćanju poluostrva pod ukrajinsku jurisdikciju.

– Krimljani ne nameravaju da vode nikakve pregovore o povratku u sastav Ukrajine. Krimu to uopšte nije potrebno. Krimljani su svoj svesni i konačni izbor doneli na referendumu 2014. godine. Pitanje ruskog statusa Krima je konačno zatvoreno – objasnio je Cekov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima – pre pet godina je na krimskom referendumu ispravljena istorijska nepravda i Krim se, nakon što je nelegalno bio u sastavu Ukrajine, vratio svojoj kući – u Rusiju.

Ranije se na sajtu zvaničnog internet-predstavništva predsednika Ukrajine pojavila peticija sa zahtevom da se odmah započnu direktni pregovori o ravnopravnim i obostrano korisnim uslovima sa rukovodstvom Krima i samoproglašenih republika Luganska i Donjecka o njihovom povratku u sastav Ukrajine.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina – pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here